Egyéb

Üdvözlet az Olvasónak!

A közéleti blogok mellett egy speciális, könyvekkel foglalkozó kritikai bloggal, a Szakirodalommal bővül az atlatszo.hu. A Szakirodalom speciális és úttörő szerepet kíván betölteni a Magyarországon megjelenő könyves blogok között, mivel kizárólag tényirodalommal, az angol szakkifejezés szerint non-fiction-nel foglalkozik.

Úgy véljük, ez Magyarországon egyedülivé tesz minket, és reményeink szerint kezdeményezésünk kedvező fogadtatásra talál a hazai kiadók és könyves szakemberek, de elsősorban az olvasók körében, akiknek eligazodási pontot szeretnénk adni a magyarul megjelenő non-fiction könyvek piacán.

Az atlatszo.hu elsősorban tényfeltáró újságírással foglalkozik, olvasóinkat a tények és gazdasági információk érdeklik, ezért vág profilunkba a tényirodalom, melynek nincs igazán jelentős fóruma Magyarországon.

A blog létrehozása során két szempont szerint jártunk el. Kerestünk egy már működő kritikai mintát, melyről úgy gondoljuk, hogy érdemes lenne meghonosítani a magyar médiapiacon. A nemzetközi, elsősorban az amerikai lappiacot figyelemmel kísérő olvasó számára ismerős lehet bejegyzéseink szerkezeti felépítése – nem titkolt mintánk az amerikai The New York Times napilap könyvmegjelenésekkel foglalkozó melléklete.

Második szempontunk a szerzőink kiválasztása volt. Minden, a blogon megjelenő recenziót, kritikát vagy interjút igyekszünk a könyv témájának szakértőjével megíratni, ezzel is emelve bejegyzéseink színvonalát. Nem használunk álneveket, a kedves olvasó pedig minden bejegyzés végén megtalálhatja szerzőnk pár soros életrajzát, hogy tudja, kinek a véleményét is olvasta egy adott könyvről. Párbeszédet szeretnénk kezdeményezni – és egészséges vitát.

Mivel az atlatszo.hu külön figyelmet fordít arra, hogy finanszírozása átlátható és megismerhető legyen, a Szakirodalom blog sem tesz másképpen. Reméljük, hogy a kiadók felismerik, hogy blogunk komoly fórumot teremt a magyarul megjelenő non fiction könyvek piacán, és hirdetést vásárolnak nálunk. A befolyó összegeket a blog fenntartására, szerzőink és szerkesztőink munkájának honoráriumára fordítjuk. Függetlenségre és szakmai profizmusra törekszünk.

Örömmel jelentjük be, hogy a Szakirodalom blog, Magyarország első non-fiction könyvportálja elindult.

Jászberényi Sándor és Schreiber András

szerkesztők

 

Megosztás