Az Occupy mozgalomtól az Iszlám Államig – quo vadis, Facebook-generáció?

Lázas diplomások
Lázas diplomások

Van diplománk, munkánk, de nincs lakásunk. Túl a harmincon – tüntetünk, aztán otthon maradunk.

Emlékeznek még? 2010 december végén Tunéziában felgyújtotta magát egy munkanélküli fiatal, aki cigit árult, de a rendőrök elkobozták az áruját. A kitört tüntetések nyomán megbukott a rezsim, de a lázadások átterjedtek más arab országokra is. Sokan áldották a közösségi médiát, mert akármit is tettek a diktátorok, a Facebook-on, a Twitter-en meg tudták magukat szervezni a tüntetők. Aztán ma meg mi van? Az ISIS, az Iszlám Állam – lefejezések, élve felgyújtások, totális terror. Amit pár éve még elképzelni sem igen tudtunk.

Wolfgang Kraushaar: Diplomások lázadása. Az arab tavasztól az Occupy mozgalomig. Budapest, Napvilág Kiadó, 2014, 249 oldal, 2300 Ft

2011-ben a TIME magazin még a tüntető embert nevezte az év emberének. Ahogy a szerző írja az Occupy Frankfurt kapcsán: a résztvevők nem politikai üzeneteket fogalmaznak meg, konkrétumokat alig követelnek, és a demonstrációk inkább önmegvalósító performanszokra hasonlítanak. A hamburgi kutatónak azért sem volt könnyű dolga könyve megírásakor, mert az események felgyorsultak – a 2014 őszi Hong Kong-i fiatalok és diákok lázadása be sem kerülhetett a könyvbe (az előszó 2012 februári), noha alig hihettük, hogy a különleges jogállású kínai városban ilyesmi előfordulhat.

A könyv történeti része a kevésbé érdekes. Bár érdemes felidézni, hogy a tunéziai „jázminos forradalom” , a kairói Tahrir téri tiltakozás szikrája hogyan kapott tűzre kínai nagyvárosokban, ahol úgymond véletlenszerűen futottak össze azok, akiknek „van álmuk a jövőről”. Vagy hogyan menekültek vagy épp kapták el az arab diktátorokat; az arab tavasz lendülete miképp terjedt át más vallású, kultúrájú államokra, mint Portugália, Francia- és Spanyolország (a görögöket most hagyjuk), vagy épp Chilére. És Izraelre is, ahol az arab országoktól eltérően nem a szegény, kilátástalan helyzetű, hanem épp a középosztálybéli fiatalok vonultak az utcára.

Majd 2011 szeptemberében New York-ban elindult az Occupy Wall Street mozgalom, melynek üzenete, hogy elegük van abból, hogy a társadalom 1 százaléka mohón és korrupt módon vitte/viszi csődbe a világot a javak túlnyomó részét birtokolva. A bankellenes mozgalom világméretűre szélesedett ki, 2011. október 15-én a világ 80 országában, több mint 900 városában százezrek tüntettek. Az Occupy jelszava épp ez – a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz nyomán –: „Mi vagyunk a 99%.” Akik választhatnak, hogy fedél alatt laknak, vagy inkább esznek; környezetszennyezett területeken túlóráznak, de orvos nem jár nekik.

A központi kérdés tehát ez: kik ők? Mert a magát felgyújtó, 26 éves tunéziai Mohammed Bouazizi felsőfokú tanulmányokat anyagiak híján nem folytatott, a kötet címe pedig mégis a Diplomások lázadása. Új szavakkal is meg kell ismerkednünk, mint a prekarizáltak avagy a prekariátus. A közgazdász Guy Standing által alkotott fogalom a precarious (bizonytalan) és a proletariátus szó összevonásából ered, és azt az újonnan létrejövő, legalsóbb új társadalmi osztályt jelenti, amelyet állandó létbizonytalanság jellemez: fiatalok, soha nem volt állandó munkájuk, szociális segélyre szorul(ná)nak. Egy részük pedig erőszakra hajlamos, a stadionokban is megjelennek.

A munkásosztály viszonylagos létbiztonsága álom marad, számuk pedig egyre nő. De ne higgyük, ez a fejletlen vagy válságban lévő országokra jellemző – Japánban is 20 millió azok száma, akik ilyen helyzetben élnek, ott freeter-nek hívják őket. De ami a legtöbb helyen ennek az osztálynak a jellemzője, hogy van diplomája, de állása nincs. Vagy csak alkalmi munkája, vagy részmunkaidőben, hol hogy; szüleire vagy segélyre szorul. De ez egy olyan réteg, amely már a neten él, ott alakítja ki profilját, ott lép kapcsolatra a legkülönfélébb nemzetek, országok tagjaival. Más definíció szerint pedig az a prekarizált, aki úgy sem tud megélni, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatják. (A magyarországiak erről sokat tudnának beszélni… Aki a – magyar – prekariátusról bővebben olvasni szeretne, megteheti itt: http://fordulat.net/?q=tizenkilencedik )

A felháborodott munkanélküliek új nyelvet is teremtenek, mely a neten seperc alatt elterjed. A spanyol Valódi demokráciát, most! című kiáltványban úgy írnak, hogy ők normális fiatalok, reggel felkelnek, munkába mennek (ha van), vagy azt keresnek; akadnak köztük progresszívek és konzervatívok is, hívők és nem hívők; politizálók és apolitikusok. E mozgalmak hierarchiamentesek, menekülnek a pártok, de a rájuk szintén rátelepülni vágyó szakszervezetektől is – alapjogokat követelnek „csak”: munkát, lakhatást, egészségügyi ellátást, hozzáférést az oktatáshoz, kultúrához. És mentesek (vagy annak mondják magukat) a vallási, etnikai, nemi stb. előítéletektől is. Mert azért kiderült, a globalizációellenesek közt is akad – nem pusztán látens – antiszemita, klasszikus módon a bankárvilágot zsidó vircsaftnak tartva.

Érdekes adalék, hogy az Occupy Wall Street eszmei atyja egy 69 éves vietnámi veterán, aki az eltűnő őserdőkkel, a rablógazdálkodással foglalkozott, majd az eszmék szabad áramoltatásával minden lehetséges módon – ez az Adbusters, mely a reklám (advertisement) és a szétzúzni (tu bust) szavak összevonásával jött létre, de az agresszív és destruktív szemantikát nem kell szó szerint érteni. Ez inkább ellenreklámot jelent, vagy például a vancouveri Adbusters szerkesztői a Twitteren stb. hirdették meg a tüntetéseket – Kairóba.

Az Occupy nyomában létrejövő többi, „nemzeti” mozgalom célja sem a rombolás, hanem a profitéhség, a korrupció és a fogyasztás ellenében a kultúra visszahódítása, annak új, alternatív módozatainak művelése. A piaci logikával szemben a szolidaritás. Mondhatni, ők az új hippik, bár nem minden akció összecsapásmentes, ha például elfoglalnak egy hidat, épületet. Dühük a ma Magyarországáról is jól érthető – amikor az állam olyanokat ment meg (bankokat, brókercégeket stb.), akik hazardírozva vesztettek, de a pénznek láthatatlanul kél nyoma.

A szerző a III. részben a szereplőket vizsgálja, hogy a tunéziai, marokkói, egyiptomi stb. lázadások mennyire kötődtek a fiatal, munkanélküli, szegényebb régiókból származó diplomásokhoz. De ne gondoljuk, ez férfimunka volt, az arab tavasz az asszonyoké, a nőké is volt, akár viseltek kendőt, akár nem. Egyik elindítója a 26 éves Asmaa Mahfouz volt, aki netre kitett videójában azzal „provokálta” a férfiakat, hogy ha azt hiszik, nőknek nincs helye a tüntetésen, hát jöjjenek, és védjék meg őket.

Kínában pedig a diplomások 60%-a nem kap rögtön munkát, belőlük alakulnak meg a „hangyatörzsek”, akik külvárosok gettóiban, apró lakásokban élnek egymás-hegyén hátán. Chilében csak önköltséges felsőoktatás van, emiatt az esélyegyenlőség még alacsonyabb lesz. Izraelben meg a lakáskérdés robbantotta ki a tüntetéseket, miután a szociális lakások száma a minimálisra esett. És hát az amerikai álomról is ma már inkább tényleg csak álmodozni lehet.

A IV. fejezetben a szerző a virtuális terekről írva azért óvatosabb: Tunéziában, Egyiptomban fontos volt a Facebook, de nem szabad eltúlozni a társadalmi hálózatok szerepét. Kínában pedig erős a cenzúra, 3000 internetrendőrről írt Kraushaar, azaz közel sem mindenütt beszélhetünk „Twitter-forradalomról”, „Facebook-generációról”. Még veszélyesebb és oktalan azt állítani, hogy a közösségi médiát jobban kedvelik a szabadságszerető, egyenjogúságra törekvő, netán baloldali csoportok – az ISIS kapcsán ma azt látjuk, ők különösen profi módon használják ki a propagandalehetőséget; a háló pedig a rendőrség és a titkosszolgálatok felé is nyitott, azaz ők is bármit megtudhatnak rólunk.

A szerző a további fejezetekben áttekinti, hogy mik lehettek az arab önkényuralmak bukásának okai (noha látjuk, némelyik nagyon is virul vagy káoszban az ország), mi okozta a világméretű pénzügyi válságot, s hogy a neoliberális politika miképp okozta a prekarizáltságot, a diplomásokét is. Ez odáig vezetett már, hogy a német felsőoktatásban, a kutatóhelyeken dolgozó tudományos munkatársak 83%-át részmunkaidőben alkalmazzák csak, és ezek fele is kevesebb, mint egyéves szerződést kap, azaz már tudományos prekariátusról is beszélhetünk. Mindez a gyakornoki rétegre is áttevődik. A „gyakornokok korosztálya”, a globalizáció gyermekei egyre inkább annak áldozatai, hogy a munkáltatók a bizonytalanságokat egyre inkább áthárítják a munkavállalókra.

De már Pierre Bourdieu 1997-ben arról beszélt, hogy mindez demoralizálódáshoz és demobilizációhoz vezet, azaz az érintettek egyre kevésbé tiltakoznak, a prekarializálódás visszatartja őket az ellenállástól és az önvédelemtől. Aki korlátozott saját terveit illetően, az aligha mozgósítható. Jóslata túl pesszimistának bizonyult, mert az nem volt előrelátható, hogy a szociális beágyazódottságot a közösségi média helyettesíti majd. Az utolsó részben a kilátásokról olvashatunk, egyes mozgalmak eltűnéséről, s arról is, hogy e tiltakozások java anyagi érdekeken, s nem posztmateriális motívumokon alapul.

Azaz saját munkahelyünkért, családalapításunkért, társadalmi státuszunkért és általában a jövőnkért aggódunk az európai, amerikai és az arab világban is (hát még mi). Az egykori sztrájkolókkal ellentétben nem szállnak meg gyárakat, állítják le a közlekedést, az építkezéseket, nem rontanak be rendezvényekre (általában), jelképesen tiltakoznak. És amíg a munkások anno elértek ezt-azt, a hazaszállingózók – akik aztán a neten nézik meg és kommentelik, mi is volt – kevésbé hatnak a politikusokra, akik hatalmuk birtokában csak legyintenek. Hallhattuk mi is a tél kezdetén: „majd hazamennek”.

Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon a bankellenes harc éllovasa maga a kormány. És a diplomásokat se szeretik, sőt. De hogy a magyar (diplomás) prekariátus miképp fog majd tiltakozni, ha fog, lázad-e, nem mernék rá fogadni. Egyelőre csak arra, hogy emigrál oda dolgozni, ahol szakmájában ritkán dolgozik, de a fizetéséből legalább megél.

Szerbhorváth György

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 • IMOPB

  Orbán sem véletlenül utazik vonaton Svájcba! Repülőn átnézhetik a csomagokat…

 • Vidéki

  Nagyon érdekes a cikk, de talán jobb lett volna, ha Vágó Gábor nem marad meg a felelőtlen pletykálás szintjén, amellyel mindenkit egyformán be akar sározni, hanem abból merít, amit Mossack Fonseca nevezetű panamai ügyvédi iroda egyik tagja (11,5 millió dokumentumot) szivárogtatott ki.

  A Mossack Fonseca egy Panama-székhelyű ügyvédi iroda, amely többek között offshore cégek létrehozásában segédkezik olyan helyszíneken, mint például a Brit Virgin-szigetek. Az iroda egy éves díj fejében vállalja ezeknek az offshore vállalatoknak az adminisztrációját, illetve vagyonkezelését.

  Hol tevékenykedik?

  Az ügyvédi iroda panamai, de tevékenysége az egész világra kiterjed. A weboldalán közzétett adatok alapján globális hálózatában a világ 42 országából 600 ember dolgozik nekik. Franchise hálózatában leányvállalatai keresik a cég leendő ügyfeleit. A Mossack Fonseca adóparadicsomokat működtet többek között Svájcban, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken és a brit korona gyarmatszigetein: Guernseyen, Jerseyn és a Man szigeten.

  A Mossack Fonseca a világ negyedik legnagyobb offshore szolgáltatója. Eddig több mint 300 ezer cég ügyében járt el. Az iroda erősen kötődik az Egyesült Királysághoz, cégeinek több mint a fele brit adóparadicsomokban van regisztrálva.

  Ez a kiszivárogtatás az eddigi legnagyobb a történelemben, nagyobb még az Egyesült Államokban hatalmas vihart kavart Wikileaks-botránynál is. Összesen 11,5 millió dokumentumot, mintegy 2,6 terrabájtnyi adatot hoztak nyilvánosságra a Mossack Fonseca internetes adatbázisából.

 • Vidéki

  Adatok összegzésére, elemzésére, tudományos elméletek adatok segítségével történő igazolására vagy megcáfolására számtalan természet- és társadalomtudománynak szüksége van. A statisztika a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány.

  Vágó Gábor cikkének miére ez a címe: “Miért csak a végén csattan az offshore, amikor mindenki benne van?”

  Sok újságíró már ha kérdez, akkor is hazudik.

  Súlyosabb eset, ha az újságíró már ha kérdez, akkor is rágalmaz.

  Akik nem olyan durván egyszerűsítenek, mint Vágó Gábor azok nem gondolják, hogy ha egy országban előfordulnak gyilkosságok, azok nem gondolják azt, hogy abban az országban mindenki gyilkos.

  Akik nem olyan durván egyszerűsítenek, mint Vágó Gábor azok, ha jobban meg akarják ismerni a valóságot, akkor nem sajnálják a fáradságot és az agymunkát, hanem adatokat gyűjtenek a világ különböző országaiból és azokat elemezve megállapíthatják, hogy a százezer lakosra eső évente elkövetett gyilkosságok száma erősen eltérő. Ennek alapján megállapíthatják, hogy vannak jobb, vagy rosszabb helyzetben lévő országok.

  Talán az is kiderülhet, hogy milliós nagyságrendű társadalmakban a nulla értéket sehol sem sikerült elérni

  • Jake the Dog

   Az, hogy Vágó Gábor a fent felsorolt, személyeket is érintő példáiban mennyire járt közel a valósághoz, az egy jogos kérdés lehet. Én ezeket sem érzem kifejezett rágalmazásnak, de ha az érintetek igen, akkor minden joguk és lehetőségük meg van arra, hogy lépéseket tegyenek ez ügyben. A legjobb talán az lenne, ha távol maradnának minden olyan tevékenységtől, ami ilyen (rosszindulatú) találgatásokhoz vezethet. De ez csak egy naiv ötlet.

   Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a címben mit érzel rágalmazásnak. Azt ugye nem gondolod, hogy a most nyilvánosságra került neveken kívül az igazán gazdagok legnagyobb részének, ne az adóelkerülés lenne az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenysége?

   A társadalmi olló egyre nagyobbra nyílik, nem csak globális szinten, de kis hazánkban is.
   Elég megnézni olyan cégóriásokat, mint az Apple, Google és Facebook, akik akkora pénzösszegeken ülnek bénultan, hogy már az merül fel, hogy országokat vegyenek meg, mintsem kifizessék a bevételüket terhelő adókat.
   Félelmetes belegondolni, hogy mennyi értelmes dologra lehetne költeni ezeket az összegeket, ha a társadalom 1%-át kitevő dúsgazdagok nem akarnának még egy picivel gazdagabbak lenni.

   Az pedig, hogy egy politikus vagy párt igenis magyarázattal tartozzon ilyen információk előkerülése után, minden állampolgár érdeke. Pártszimpátiától függetlenül.

   • Vidéki

    Nem olvashattad el hozzászólásomat, amelynek utolsó mondata így hangzott:

    “Talán az is kiderülhet, hogy milliós nagyságrendű társadalmakban a nulla értéket sehol sem sikerült elérni”.

    Vágó Gábor cikkének mégis ez a címe: “Miért csak a végén csattan az offshore, amikor mindenki benne van?”

    Ez egy durva általánosítás, amit az adatok részletes elemzése nem támaszt alá, és kizárólag Vágó Gábor vad kényszerképzetein alapul.

    A rendelkezésre álló adatok, amit Mossack Fonseca nevezetű panamai ügyvédi iroda egyik tagja (11,5 millió dokumentumot) szivárogtatott ki

    alapján alapos munkával annyit lehet csak megállapítani, hogy vannak jobb, vagy rosszabb helyzetben lévő országok, ami az offshore lovagok tevékenységének volumenét érinti.

    Ehelyett Vágó Gábor mindent egybemos, balhiteiben tévetegen tajtékozva.

    Lehet, hogy Vágó Gábor azt képzeli, hogy ha ők hatalomra kerülnek, akkor ők feltalálják majd a “sohasem nedvesedő puskaport”.

    Addig azt hangoztatja Vágó Gábor, hogy “Mindenki kopasz, mindenki tar, az egész világ egy nagy rakás szar!”

    • Jake the Dog

     Olvastam én, de ahogy jeleztem is nem igazán értem.
     Mármint a jelenlegi vezetők közül csak az offshore-ozik, akik ellen a most kiszivárgott, az esetek kb. 3-4 százalékát kitevő iratok szólnak. A többiekre addig a gyanú árnyéka sem vetődhet, amíg perdöntő bizonyítékot nem szolgáltat ellenük is valaki. DE Vágó Gábor (aki jelenleg egy pártnak sem aktív tagja), ha hatalomra kerül, akkor ő is csalni fog, míg a mostaniak. Akik amúgy nem is csalnak, leszámítva a két hülyét, aki a saját nevén intézte az ügyeit…
     Attól tartok, tényleg nem értem :(

     Az ártatlanság vélelme persze mindenkit megillet, de gyanú esetén igenis fel kell tenni a kényes kérdéseket, és esetleg ki is vizsgálni őket. Ha addig várunk, amíg 100%-os közvetlen bizonyíték nem lesz valami ellen, akkor az gyakorlatilag sohasem fog megszületni, mert a bizonyíték, a mostani kivételes esetet leszámítva, általában nem az égből pottyan az ölünkbe, hanem nyomozás eredménye. A közvetett bizonyítékok esetleges elégségességéről nem is beszélve.

     Az, hogy Vágó a cikkben sok különböző természetű dolgot is felsorolt, “egybemosott”, kicsit valóban eltávolít a témától, de egyben fel is hívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi rendszer ezer sebből vérzik.
     És igen, nem csak itthon, mindenhol. És kicsi a valószínűsége, hogy aki előbb-utóbb odakerül nem fog szintén eltévelyedni, de az egyszerű állampolgárnak igénye azért csak lehessen már az ellenkezőjére.

     • Vidéki

      A többiekre, mindenkire addig a gyanú árnyéka vetődhet, sőt a hazug rágalmazásra is van és volt is lehetőség.

      Régebben, Rossini korában is voltak olyan urak/úrnők akik rágalmak terjesztésében találtak élvezetet csak nem voltak olyan modern eszközeik, mint napjainkban az úgynevezett “Szabad Sajtó”. Az úgynevezett “Szabad Sajtóban” csak a tőkeerős tulajdonos szabad, alkalmazottai tőle függnek egzisztenciálisan.

      Részlet Sevillai borbély: Rágalomáriából

      “Zümmögően, súgva-búgva,

      Zizegően, döngicsélve.

      Háztól fürgén röppen házig,

      Óhatatlan fülbe mászik,

      Agyvelőbe fészkelődik,

      Menthetetlen benne rezg…

      Végre bömböl, zendül, harsog,

      Arad és nem látni partot,

      Dörgő orkán, szörnyű szárnyú,

      Olyat robban, mint az ágyú.

      Irgalmatlan végítélet,

      Mindent végromlásba veszt.

      És e rágalomnak tárgya,

      Ronggyá tépve, elcsigázva,

      Szörnyen össze-vissza törve,

      Pellengéren pusztul el…”

     • Jake the Dog

      Ebben nem tévedsz, rágalmazás van, volt és lesz is.
      Egy része információhiányból, esetleg tévesen levont következtetésekből, egy nagy részük pedig az általad emlegetett egyszerű rosszindulatból, kártékony szándékból ered.

      Az ember, vagy egyszeri sajtótermék-fogyasztó, illetve -szolgáltató fentiek miatt valóban sosem lehet teljesen biztos a dolgában. Amit tehet, az az, hogy megpróbálja a rendelkezésére álló információkat minél nagyobb mértékben és több, általa és a közvélekedés által hitelesnek elfogadott forrásból begyűjteni, majd ezek alapján levonni a saját következeteseit. Amiket alkalomadtán, kész is felülvizsgálni és, ha kell, megváltoztatni.

      Nem vagyok hülye, tudom, hogy az emberek csak bizonyos (kisebb) része viselkedik így, de a kezdő gondolatmenetedet felhasználva, csak mert van, aki nem így tesz, az nem jelenti azt, hogy senki sem tesz így.

      Nem tisztem védeni Vágó Gábort, nem is azért kezdtem leírni ezeket. Lehet, hogy bizonyos állításokban téved, akár az is, hogy direkt túloz, ferdít… rágalmaz.
      Én személy szerint nem vettem készpénznek mindent, amit leírt, mert nem volt időm mindnek utánanézni, de az alapvető jelenség, amiért a cikket írta, igenis létezik. Jellege miatt nagyon nehéz teljesen feltárni és bizonyítani, emiatt vitatni, tagadni is lehet, de ha nem vagy magad is az érintett szűk elit tagja, akkor jó eséllyel te is ennek a levét iszod nap, mint nap.

     • Vidéki

      Ha valaki nem akarna hasra ütés alapján rágalmazni, akkor itt lenne a ragyogó alkalom és közvetlenül az offshore front mélyéről származó forrásokhoz lehet hozzá férni (amit Mossack Fonseca nevezetű panamai ügyvédi iroda egyik tagja (11,5 millió dokumentumot) szivárogtatott ki.)

      A Mossack Fonseca egy Panama-székhelyű ügyvédi iroda offshore cégek létrehozásában segédkezik olyan helyszíneken, mint például a Brit Virgin-szigetek. Az iroda egy éves díj fejében vállalja ezeknek az offshore vállalatoknak az adminisztrációját, illetve vagyonkezelését is.

      A Mossack Fonseca a világ negyedik legnagyobb offshore szolgáltatója.

      Vágó Gábornak esze ágában sincsen, hogy ezeket az adatokat fáradságos agymunkával elemezze, ehelyett megmarad tajtékzó balhiteiben és vad kényszerképzeteiben és ezeket a gondolatait terjeszti cikkében is, azzal a meggondolással, hogy “Egy bolond százat csinál!”

     • Jake the Dog

      Az lehet, hogy a Mossack Fonseca a negyedik legnagyobb offshore szolgáltató, de egymaga az ilyen jellegű tevékenységek 3-4%-át fedte le.

      Ez a mostani eset, ahogy feljebb valaki más is említette, csak a jéghegy csúcsa. Nem ez alapján lesz megtisztítva a világgazdaság.
      Arra jó, hogy felhívja a figyelmet, egy nagyon komoly társadalmi problémára.

      Az állampolgárok dolga jelenleg nem az, hogy ezen adatok alapján fellógassák a maroknyi lebukott személyt, aztán dolguk végeztével elégedetten dőljenek hátra, hogy mostantól minden szép és jó lesz. Hanem az, hogy megkövetelik választott vezetőiktől, akiknek, ha neked van igazad, semmi félnivalójuk sincs, hogy ássanak a dolog mélyére, a cikkben is említett gyanús eseteket is kivizsgálva, az említett személyeket felelősségre vonva vagy adott esetben tisztázva. Továbbá igyekezzenek olyan törvényeket hozni (bármennyire nehéz is), amik a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a hasonló esetek előfordulását.

      Persze Vágó tehette volna azt, hogy egymaga nekiáll és kibogarássza a 11 millió iratot, majd 47 év múlva, mikor végzett, ír egy leleplező cikket, az addigra rég halott 13 bugris magyar politikusról, akik pechesek voltak és pont a M. F.-val dolgoztattak.
      Ez a tevékenység ráadásul már zajlik egy ideje, több százan dolgoznak rajta világszerte, nap nap után jönnek az új adatok és nevek. Amit aztán még mindig lehet tagadni, és rágalmazásnak beállítani, hogy például a fedhetetlent Putyin is teszi.

      Ezzel szemben én azt hiszem, hogy Vágó Gábor abból a megfontolásból írta a cikket, hogy kerítsen legalább 100 “bolondot”, akik igénylik a fent említett ilyesfajta társadalmi fellépést.
      Vagy legalább részben emiatt írhatta. Lehet, hogy közben jól is esett neki odamondani az egyes politikai személyeknek, szervezeteknek, de engem ez a része például teljesen hidegen hagyott. Nem lettem ettől a cikktől Vágó Gábor rajongó és a többiekkel szemben sem változott a meglévő véleményem. Viszont a cikket egy, a problémakört jól megragadó, hasznos írásnak érzem.

      Jake OUT

 • transformer

  Bármilyen furcsa, de ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg az offshore hely. Addig, amíg lehetőség van bármilyen “adóoptimalizálásra”, addig ez az üzletág működni fog, és addig ezekre a helyekre áramlanak azok a pénzek, amelyek a közszolgáltatásainkból hiányzanak – persze nemcsak a magyarból. Az adóparadicsomok azért léteznek, mert nincs valódi politikai akarat a megszüntetésükre. Pedig valószínűleg olcsóbb lenne a “bezárásuk”, mint akár az afgán, akár az iraki “demokrácia-építés”…
  Az Európai Uniónak pedig saját magán kellene kezdenie a rendcsinálást, akkor lenne alapja számonkérni a többit. Minden tevékenységet ott kellene adóztatni, ahol történt, nem megengedni a céghálózatokon belüli ide-oda pénzcsúsztatásokat.
  Addig csámcsoghatunk azon, melyik politikai párt klientúrájában van több adócsaló, csak ettől még ugyanolyan pofátlanul – és legalizálva ! – folytatják, ahogy eddig.

  • Vidéki

   Talán ezért is olyan nehéz az offshore lovagok elleni küzdelem!

   “John Podesta jelenleg Hillary Clinton kampányfőnöke, korábban pedig az Obama-kormány tanácsadója volt.”

   • transformer

    Ez egy konkrét példa. Az a nagyobb baj, hogy százasával lehet sorolni. A korrupciót nagy hanggal üldöző USA-ban közismert a “revolving door” jelenség, amikor a “szakértők” 4-5 évenként váltanak a magánszféra és az állami adminisztráció között. Az utóbbinál eltöltött idő alatt pedig olyan szabályozásokat fogadtatnak el, amelyek volt és leendő cégeiknek egyengetik az utat. Többek között az adóelkerülésekhez is. És azt mondani sem kell, hogy mindez nem Obamával vagy a Clinton-klánnal kezdődött…
    A jelenség már külön Wikipédia-szócikket is “kiérdemelt”: https://en.wikipedia.org/wiki/Revolving_door_%28politics%29#Overview
    De söpörjünk egy kicsit az európai uniós portán: Juncker EB-elnök Luxemburg miniszterelnökeként adminisztrált egy adóparadicsomot, a botrány után csak azért maradt a helyén, mert az EPP és a szocialista frakció megkötötte a maga szokásos elvtelen paktumát. Mario Draghi EKB elnök ingázott a Világbank, különböző olasz cégek/bankok, majd a Goldman Sachs (mint tudjuk, ők segítettek a görög oligarchiának csalni az euróövezetbe való belépéskor), majd a Banca d’Italia között. Miguel Arias Canete spanyol klímavédelmi biztos korábban jelentős olajipari érdekeltséggel rendelkezett, mellékesen ugyancsak érintett a Panama Papers-ügyben (az Avvaz félmillió aláírást gyűjtött össze ellene, de ekkor sem mondott le.

    De azok a politikusok sem jobbak, akiknek nincsenek ilyen ügyeik: pozíciójukhoz a globális és helyi nagytőke támogatása kell, ezzel pedig eleve korlátozott lehetőségük van tenni valamit, különben kiveti őket magából a rendszer.

 • gmihaly

  Már megint mit sikerült kierőlködnötök magatokból, firkászok?

  • zsíroskenyér

   A cikk arról szól, hogy a Fidesz alelnöke ordasat hazudott. Gyurcsány idején ilyenkor már lángoltak az autók, emlékszel?

   • gmihaly

    Tévesen fogalmazott a hivatkozásában. Nem kellene ennyire intoleráns módon hazugságot mondani.

    • http://flashpoint.blog.hu/ Ryšavý Pál

     A tényeket és számokat nem lehet félremagyarázni, vagyis de ezt tette Németh Szilárd. Ha az emberek nem a nekik tetsző információt olvasnák, hanem a tényken alapuló valóságot, akkor, mint ahogy a zsíroskenyér nevű hozzászóló írta, már autók lángolnának pest utcáin. Egy Fideszes őszödi beszédre ma őn is azt mndja lári fári, badarság, akkor most melyik valóságban élünk,kérdem én?

     • gmihaly

      Benesországi kémek, ti csak ne beszéljetek!

     • http://flashpoint.blog.hu/ Ryšavý Pál

      Na ilyen véglények miatt nem veszem fel a magyar állampolgárságot? Most egy országról adtál bizonyítványt.

     • gmihaly

      Miért, tán bizony fel akartad venni? Inkább tanulmányozd Benes életét és munkásságát, mondjuk 1915-től kezdve. Ausztria-Magyarország szétzúzására tett javaslat? Kisantant? Elnöki dekrétumok és lakosságcsere? Magyarország, mint a háború fő okozója szerinte, 1915-ben is, 1945-ben is…Majd rájössz, hogy mire utaltam. És miért van az első mondat végén kérdőjel?

  • https://lumixchallenge.jux.com/ kesztió

   Ha ennyire nem mennek a hosszabb szövegek, megpróbálhatod úgy beosztani, hogy például minden nap csak egy bekezdéssel birkózol meg. És ha bár két hét alatt sikerül majd elolvasnod az egészet, nem kell majd hozzászólásban rákérdezned, hogy mit írtak a cikkben.

   • gmihaly

    A tücsök-bogár összehordása, ami itt történt, kontraproduktív és többnyire inadekvát.

 • Tibor Sea L Schmidt

  Mihály,bohóc vagy ,ès az is maradsz

 • Tibor Sea L Schmidt

  Gpont mihàly🤡

 • Tibor Sea L Schmidt

  Nézd az “nemzeti ” hazugság műsorait,ott nem fogsz csalódni,te èszember…👀🐖🐖🐖🐖

 • István Mózes

  A 20-30 Egyesület közleménye: “Ez teremt valódi esélyt arra, hogy egy civil szférából érkező, párton kívüli jelölt, dr. Csőzik László” … na, neeee!

 • Soós András

  Ez szerintem sem jó taktika volt. Saját magukat beszopatják.

 • obsitos

  Legalább a cikk elején KÉTSZER leírhattad volna Aradszki(y) nevét EGYFORMÁN, skribler !!! :-)

  • Natrix12

   No meg ezen helyen a “hétvége” inkább két szó, mint egy.

 • Vidéki

  Egy SZDSZ-es Csőzik űberel egy MSZP-s Okos Tóbiást?