Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?

megvasarolt_ujsagirok_eredeti

Nemrég jelent meg idehaza Udo Ulfkotte német újságíró botránykönyve. A szerző nem kevesebbet állít, minthogy a német média csöppet sem független: politikusok, valamint a titkosszolgálatok és a pénztőke irányítja. De még a kötet tartalmánál is meghökkentőbb annak hazai kiadója, a Hit Gyülekezete érdekeltségébe tartozó Patmos Records.

A művet elolvasva viszont e cikk írójának ama benyomása alakult ki, hogy ez a kötet inkább egy szélsőjobb-közeli kiadó profiljába illene. Tele van bizarr összeesküvés-elméletekkel, németországi megjelenését pedig olyanok üdvözölték, mint Lovas István és Bayer Zsolt. Az Ulfkotte-könyv emellett USA-, és Izrael-ellenes, valamint Soros-ellenes, továbbá Moszkva-barát. Ergo durván ütközik mind a Hit Gyülekezete, mind a Németh Sándor vezette egyház médiabirodalmához sorolható ATV műsorait domináló balliberális kör értékrendjével. Az Átlátszó természetesen megkérdezte erről a kiadó, illetve a csatorna illetékeseit is. Valamint körüljárta szerző és az itthoni kiadó hátterét.

Udo történetei még mindig a legjobbak!” – mondta a Klinika című tévésorozat jóképű, nőcsábász orvosa, Udo Brinkmann. E cikk tárgya egy másik Udo. Udo Ulfkotte.

Udo Ulfkotte 1960-ban született, huszonöt éve foglalkozik újságírással, ebből tizenhetet a Frankfurter Allgemeine Zeitungnál (FAZ) töltött. Mintegy 3400 cikket írt a vezető német konzervatív napilapnak, amelynek többek között a külpolitikai szerkesztője, illetve haditudósítója is volt. Eredetileg jogot tanult Freiburgban és Londonban, majd később Helmut Kohl kancellársága idején a német kormány politikai tanácsadója volt. Hírszerzési specialista, az Egyesült Államok Marshall-alapítványának a tagja, dolgozott a Konrad Adenauer Alapítvány tervezőbizottságában és a Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia szóvivőjeként is.” – olvasható róla könyvének hátsó borítóján.

De, akárcsak Udo Brinkmann, ő is szeret mesélni, ám a szerelmes ápolónők helyett a hírek szerelmeseit borzongatja történeteivel. Igaz, kritikusai szerint Ulfkotte összeesküvés-elméleteinek nagyjából annyi köze a média valóságához, mint a szórakoztató kórházsorozatnak az igazi orvosláshoz. Ulfkotte a művében azt állítja: fiatal korától a nyugatnémet hírszerzés, a BND ügynökeként dolgozott. S újságírói munkája során nemegyszer a beszervezőinek érdekeit szolgálta.

„Akkoriban még nem tudtam, milyen lesajnáló hangnemben beszélnek a titkosszolgálatok az újságírókról. „Az ember már havi néhány száz dollárért megkap egy újságírót, olcsóbban, mint egy jó prostituáltat.” Philip Graham, a Washington Post szerkesztője ezeket a szavakat egy CIA-ügynök szájából idézte. Elmondta, milyen lelkesen és mekkora összegért vállalták az újságírók azt, hogy cikkeikben a CIA propagandaanyagait terjesszék. Természetesen főnökeik fedezete mellett, akik minderről tudtak, és áldásukat adták a dologra. A BND pedig az amerikai titkosszolgálat meghosszabbított karja volt, szinte olyan, mint egyfajta leányvállalat. A BND részéről senki nem ajánlott pénzt, erre sem nálam, sem más német kollégánál nem volt szükség. Nagyszerűen éreztük ugyanis magunkat már attól a gondolattól is, hogy egy titkosszolgálat bértollnokai vagyunk, vagy bármilyen módon nekik dolgozhatunk.” (Udo Ulfkotte: Megvásárolt újságírók. Hogyan irányítják a politikusok, a titkosszolgálatok és a pénztőke Németország médiáját? Patmos Records. Budapest, 2015. 44.o.)

Egyéb „megrendelőitől” azonban anyagi előnyöket is elfogadott. „Jómagam, e könyv szerzője, szintén a tettesek közé tartoztam. Visszatekintve elmondhatom, hogy korrupt voltam, manipuláltam, és félreinformáltam. Magam is hosszú ideig magától értetődőnek tartottam azt a beteges közelséget, amelyről a következő fejezetekben más újságírókkal kapcsolatban beszámolok majd. Igénybe vettem az újságíróknak járó kedvezményeket, elfogadtam az ötcsillagos szállodákba szóló ingyenes meghívásokat, sőt, főnököm utasítására részt vettem haveri utazásokon vezető politikusokkal.” (34. o.) A FAZ munkatársaként pedig „…időnként megvásároltak egy-egy pozitív tudósítás érdekében. Én pedig hagytam magam megvásárolni.” (Uo.)

Híres magyar (ön)leleplező újságírók

A rendszerváltás utáni évek leghíresebb, önmagát és szakmáját leleplezni kívánó újságírója volt Szatmári Jenő István. A számos orgánumnak dolgozó Szatmári a (Majdnem) halott újságíró nem hazudik című könyvében azt állította, hogy politikai megbízásra írt lejárató cikkeket. Mint fentebbi kötetében írta: „Mert ha meghaltam is, de barátaim ez esetben nyilvánosságra hozzák azok névsorát, akik a pletykalapokban nekem vagy másoknak „megrendelést adtak” olyan cikkek megjelenésére, amelyek egyéni és politikai céljaikat segítik, vagy ellenfeleiket lejáratják. Azok névsorát is, akik „csak” bizalmas információkkal és azok szivárogtatásával tették ugyanezt. Szép lista lesz. Politikusok, vezető újságírók, közéleti emberek neveivel.” (A szerző saját kiadása. 1995. 10. o.)

Igaz, a megrendelők listáját végül nem hozta nyilvánosságra. Szatmári, (aki bevallása szerint dolgozott Pozsgay Imrének, továbbá Göncz Árpád köztársasági elnök, valamint Gál Zoltán házelnök hivatalának is) a művében összeesküvés-elméleteket is közkincsé tesz. A legjobb, hogy a taxisblokádot Pető Iván telefonon irányította, valamint, hogy az MSZP antiszemita pogromokat tervezett a szélsőjobb bevonásával arra az esetre, ha az SZDSZ ki akarna lépni a koalícióból.

Bartus László – aki a rendszerváltás után szintén újságíróként dolgozott a balliberális médiában – Fesz van címmel kiadott leleplező kötetében épp az Ulfkotte-könyvet kiadója révén megjelentető, a médiában már akkor is jelen lévő Hit Gyülekezete – állítása szerint személyesen megtapasztalt – viselt dolgait tárta a nyilvánosság elé.

Azon kevesek közé tartoztam, akiket Németh Sándor naponta felhívott, akikkel rendszeresen konzultált. A titkos politikai akciókba – ahogyan ő nevezte: a „kuruc rohamokba” – gyakran bevont. Szerkesztettem a Demokratikus Charta szórólapjait. Németh Sándorral közösen írtuk Hack Péter – SZDSZ-küldöttgyűlésen elmondott – politikai beszédeit. Postáztattam a Szent-Iványi István SZDSZ-frakcióvezetőnek titokban és jelképes üzenetként küldött pelenkát. Azok egyike voltam, akik a „főnököt” bármikor felhívhatták.” (Bartus László: Fesz van. A Hit Gyülekezete másik arca. A szerző magánkiadása. 1999. 26. o.)

Bartus könyve Németh Sándor vezető lelkész kritizálása mellett a gyülekezet és az SZDSZ általa vélelmezett összefonódásáról is bőven szót ejtett. „A Hit Gyülekezete valóságos szervezett akciókat hajtott végre a párton belül. Anélkül, hogy erről a párt vezetőinek tudomása lett volna. Az SZDSZ-ben illegálisan működött egy szervezet (a Hit Gyülekezete), amely olyan volt, mint az IRA (éppen csak nem robbantott). Ez némileg különbözik attól, hogy „hívő magánemberek politizálnak a pártban.” (192. o.)

Ha ez valószínűleg szubjektív túlzás is, az tény, hogy az egyház és állam szétválasztását hirdető korábbi liberális kormánypárt és a sok tekintetben (abortusz, melegházasság, drogkérdés, eutanázia, szexualitás, család, a mostanság aktuális halálbüntetés) kifejezetten antiliberális gyülekezet szoros „baráti” viszonyának, több liberális közszereplő hites kötődésének ellentmondásossága sokaknak feltűnt. (Az SZDSZ-en belül kezdettől működött az Evangéliumi Keresztények Csoportja, amelynek jó pár gyülekezeti tag, így például Németh Sándor vezető lelkész is tagja volt. Lásd: Politikai bedekker 1990. Credit Kiadói Kft. 141. o.)

Hasonlóképp paradox a balliberális újságírás és a „szélsőkonzervatív” gyülekezet közös médiafelülete, az ATV, ahol liberális szemmel meglehetősen bizarr műsorok is leadásra kerülnek.

Támad a nemzetközi jobboldal

Ulfkotte könyvéről, illetve annak németországi fogadtatásáról az Átlátszó megkérdezett egy „németszakértőt” is. „Tény, hogy a német mainstream média nem foglalkozott túl sokat a könyvvel” – jegyezte meg Techet Péter jogtörténész, újságíró, aki jelenleg is Németországban él, korábban pedig Münchenben es Vaduzban újságíró-képzést végzett.

Ezt a cikkíró is megerősítheti. Ulfkotte könyve már a német könyvpiacon volt, de idehaza még nem olvashattuk, amikor egy háttérbeszélgetésen vett részt Budapesten. Arról kérdezte a német szocdemek agytrösztjéhez tartozó beszélgetőpartnert, hogy is vélekedik erről a műről. Az viszont finoman szólva nem jött különösebb izgalomba Ulfkotte nevétől. Olyasmivel tudta le a választ: megesik az, hogy valaki elégedetlen a nyugdíjával, és ilyen módon szeretne újra berobbanni a köztudatba. Arckifejezése és szavai nem arról tanúskodtak, hogy ez lenne az a könyv, ami megrengette Németországot.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kifejezetten elzárkózott a könyv kommentálásától – de egy ilyen patinás lap esetében ez inkább annak a jele, hogy nem akartak beleakadni egy vádaskodásba. Ulfkotte ugyanis bizonyítékokkal alátámasztva elég keveset állít – és amit állít is (mármint valamelyest bizonyítható módon), azt nem másokról, nem a lapról, hanem saját magáról állítja. A könyv gyakorlatilag arról szól, hogy Ulfkotte elmondja, őt hogyan korrumpálták, ő hogyan hagyta magát korrumpálni – ez érdekes beismerés, de legalábbis merész, ha valaki a sajat korrumpáltságából arra következtet, hogy akkor biztos mindenki mást is korrumpáltak az FAZ-nál.” – mondja Techet.

A másik probléma, hogy a könyvet úgy reklámozzák, mintha az egész német sajtóról rántaná le a leplet. Feltéve, de meg nem engedve, hogy leplet ránt le, akkor sem az egész sajtóról, hanem „csak” az FAZ-ról.” – véli a hazai médiában leginkább német témájú írásokkal megjelenő kolléga.

Ulfkotte állításaitól függetlenül nyilván egyetlen kritikus és tudatos médiafogyasztót sem lep meg, hogy a titkosszolgálatok, illetve egyéb közhatalmi szervek a céljaik jegyében manipulálni próbálják a nyilvánosságot. Világszerte és idehaza napvilágra kerülnek időnként bizalmas, gyaníthatóan titkosszolgálati (vagy hasonló, például ügyészségi) forrású dokumentumok. Az intézmény, ahonnan ezek valószínűsíthetően kijutottak, persze tagadja, hogy bármi része lenne a kiszivárogtatásban. S legtöbbször nincs is erre közvetlen bizonyíték. De azért mindenki sejti, honnan fújhatta be a szél a papírokat.

Tényként kezelhetjük, hogy a hidegháború évtizedeiben vagy a szeptember 11-e utáni terrorellenes háborúban egyes nyugati titkosszolgálatok igyekeztek bizonyos ügyekben irányítani, orientálni a közvéleményt. Mivel pedig erre az újságírók a legalkalmasabbak, a szolgálatok igyekeznek pozíciókat kiépíteni a médiában. Az pedig már a konkrét újságíró, illetve szerkesztőség hozzáállásán múlik, meddig hajlandó belemenni egy ilyen szituációba.

Valószínűleg az sem éri döbbenetes felfedezésként a tájékozottabb olvasót, hogy a jelentős nyugati médiavállalatokat tulajdonló nagytőkések esetleg összefonódhatnak a politikával, így nem teljesen pártatlanok. Ironikus, hogy miközben Ulfkotte könyvét idehaza a kormányzó jobboldal holdudvarának „érdes része”, a nemzetközi baloldal szörnyűségeit kárhoztató Bayer Zsolt és Lovas István üdvözölte, a szerző inkább arra célozgat, kötetéből inkább az derül ki, hogy például a német és francia média domináns szegmensét a „nemzetközi jobboldal” tartja a kezében:

Gerhard Schröder keményen nekiment a médiának 2005-ben a szövetségi parlamenti választások estéjén […] ezek az újságok, különösképpen a Bild, Schröder kormányzása alatt egyre több szemrehányást kaptak, hogy a konzervatív uniópártokat részesítik előnyben.” – idéz egy tanulmányból. (122-123.o.)

Vegyük például a milliárdos Bernard Arnault-t, a legfontosabb francia gazdasági napilap (Les Echos), és a világszerte legnagyobb luxuscikkeket forgalmazó csoport (LVMH) tulajdonosát, aki egyszerűen Sarkozy jó barátja. Barátságuk régre nyúlik vissza: Arnault Sarkozy esküvőjén is tanú volt. Akkor még „csak” a La Tribune (a Les Echos versenytársa) tulajdonosa volt, és lapjában feltétel nélkül támogatta Sarkozyt, időről időre Ségoléne Royal hátrányára, aki Sarkozyvel küzdött meg az elnöki tisztségért.” – citál egy másik forrásból. (124-125.o.)

Emellett Ulfkotte kötete azt is állítja, hogy korábbi munkahelye az USA politikájának elfogult támogatója. De ebben nincs nóvum, sem pedig szenzáció.

Ulfkotte vádjai, állításai nem újak: a balos orgánumok állandó vádjai, hogy az FAZ amerikai érdekektől vezérelve ír. De a Zeit-ot is szokás neokonzervativizmussal vádolni, mondván: több újságírója tényleg ilyen-olyan transzatlanti, német-amerikai think-tank-ekben van benne. Vagyis ez nem új téma, sőt erről sokat szoktak írni, beszélni a németeknél. Tehát abban semmi tabudöntögető nincs, ha Ulfkotte saját példáján keresztül bebizonyítani akarná, hogy az FAZ USA-érdekekhez közel áll.” – fűzi hozzá Techet Péter.

Szerinte erre a legjobb bizonyíték a ZDF-en – az egyik német közszolgálati csatornán – futó népszerű Anstalt című politikai kabaréműsor, amely „igen hosszan, igen sok adattal, vicceskedve, de nagyon komolyan gondolva mutatta be, hogy az FAZ vagy a Zeit egy-egy újságírója milyen lobbiszervezetek hálójában van (a műsor egyértelműen balos, azaz a neokon lobbiszervezeteket pécézték ki). A műsor lement, milliós nézettséggel.” Vagyis Ulfkotte eme állításai csöppet sem újszerűek – és nem is tabutémák.

Tudatvezérlés, érzékcsalódás, világdiktatúra: Ulfkotte rémkonteói

Ha Ulfkotte a konkrét BND-ügynöki tapasztalatait, illetve egyes nyugati újságok általa vélelmezett elfogultságát megírta volna egy terjedelmes publicisztikában vagy feltárja egy önéletrajzi interjúban, nem lehetne ellene kifogás. Csakhogy abból nem jött volna ki egy kötet. Illetve nem lehetne világszenzációként tálalni. Ulfkotte ama valós tényből, hogy a demokráciák titkosszolgálatai is követnek el jogsértéseket, illetve a nyugati sajtó is lehet részrehajló, Bogár László, Szaniszló Ferenc és Drábik János tollára illő globális összeesküvés-elméleteket vezet le. Mondjuk agyba ültetett tudatvezérlő chipekről.

„…kormányok, bűnözők vagy terroristák ezeken az agyba beültetett chipeken keresztül bármikor adott érdekeik szerint mozgósíthatják az embertömegeket. Úgy, mint a „flashmobok”, melyek segítségével tetszés szerint, érdekünknek megfelelően egymás ellen lehetne fordítani ezeket az ellenséges érzelmű népcsoportokat.” – írja a bevándorlás kapcsán. (289-290.o.)

Ulfkotte – BND-ügynöki múltjával szemben – itt nem leplez le semmiféle valóban titkos, exkluzív konspirációt. Ez még konteónak sem újdonság. Az agyba ültetett chip fejlesztése lerágott csont, évek óta nyilvános, maga az amerikai hadsereg publikálta e téren folyó kutatásait. (Ulfkotte pedig egy brit védelmi forrásokból dolgozó Guardian-riportra hivatkozik.) Nem valószínű, hogy amennyiben a fejlesztők tömeges agykontrollra készülnének, akkor az ezt szolgáló eszközt a nyilvánosság elé tárnák.

Ulfkotte szerint a világválságot is a Háttérhatalom idézte elő. „Ezek után arra a következtetésre juthatnánk, hogy nem véletlenül keletkeztek a jelenlegi válságok, hanem szándékosan idézték elő azokat. Az olyan homályos szervezetek, mint amilyen a Trilaterális Bizottság is, tevékenységükkel az Új Világrend és az elit diktatúrájának célját szolgálják.” (184.o.) Sőt, az Uniót is hasonló erők irányítják. „…vajon ki is irányítja ténylegesen Európát? Egy biztos: nem az uniós polgárok. Így aztán mindennek a demokráciához sincs túl sok köze. Sokkal inkább a demokrácia illúzióját látjuk, egy jól felépített érzéki csalódást.” (30. o.)

Ahogy halad előre a szkeptikus olvasó a könyvben, egyre kevésbé tudja komolyan venni. Ulfkotte abban is kedves a szélsőjobbos szíveknek, hogy élesen bevándorlás-ellenes, szerinte az is egy nagy összeesküvés: „Miért lehet az, hogy véleményformáló lapjaink továbbra is áradozva dicsérik a világ minden tájáról hozzánk érkező tömeges bevándorlást? Azt állítják, hogy ez a jelenség „hozzáadott értékként” gazdagítja nemzetünket, holott a lakosság nagy része egy napot sem várna azzal, hogy bizonyos bevándorlók előtt lezárjuk a határokat? A válasz egyszerű: az ipari és a gazdasági elit akarja ezt, mert a tömeges olcsó munkaerő az ő érdekeiket szolgálja.” (29. o.)

A hites kiadó-és reklámháttér nyomában         

A magyar kiadó szerepe azért tűnik ellentmondásosnak, mivel a kötet USA-, és Izrael-ellenes, valamint Soros-ellenes, továbbá Moszkva-barát. (Lásd alább a vonatkozó idézeteket.) Vagyis durván ütközik mind a Hit Gyülekezete, mind az ugyanazon tulajdonoskörhöz sorolható ATV műsorait domináló balliberális kör értékrendjével.

Az alábbi idézeteket, valamint a rájuk vonatkozó kérdéseket eljuttattuk a könyv hazai kiadójához, illetve a mű reklámját sugárzó ATV vezetéséhez is. Leginkább arra kerestünk választ, az érdekelt, milyen indíttatásból adták ki, illetve reklámozzák a csatornán ezt a művet? Piaci, nyereségérdekelt alapon, netán világnézeti rokonszenvből vagy egyéb okból?

Köszönjük érdeklődését. Kiadónk változatos témákban publikál sikeres külföldi és magyar szerzők műveiből. A Patmos Records szerzői közt megtalálhatók korunk legismertebb keresztény írói, Billy Graham és Joel Osteen éppúgy, mint a technológiai alapmű, a Start-Up Nation szerzői, Saul Singer és Dan Senor vagy éppen a népszerű magyar szerzőpáros, Tarjányi Péter és Dosek Rita. Tiszteletben tartjuk szerzőink véleményszabadságát, és ahogy a múltban, úgy a jövőben is tervezünk kiadni olyan műveket, amelyek tartalmával nem feltétlenül értünk egyet.  Udo Ulfkotte könyve, A Megvásárolt újságírók az elmúlt év egyik legnagyobb sikerkönyve Németországban, nyolc hónapja szerepel folyamatosan a Der Spiegel bestsellerlistáján. Úgy tudjuk, hogy a német kiadó több magyarországi érdeklődő közül szakmai referenciáink alapján választotta partneréül a Patmos Recordst. Örülünk a könyv iránti kiemelkedő érdeklődésnek, de ahogy németországi partnerkiadónk, úgy mi sem kívánunk az Udo Ulfkotte műve körüli médiaszakmai vitába bekapcsolódni.” – válaszolta Kauzál Márton, a Patmos Records ügyvezető igazgatója.

Természetesen lehetséges, hogy egy kiadó olyan művet is megjelentet, amellyel nem ért egyet vagy nem tud azonosulni. De ez többnyire piaci alapú, leginkább bulvár jellegű műveknél fordul elő. Értékrenden nyugvó tulajdonoskörű cégnél ritkábban.

Leghíresebb példa a tulajdonos felfogásával nehezen összeegyeztethető kötet gondozására: William L. Pierce szélsőségesen rasszista és antiszemita (az amerikai szélsőjobb jelentős hányadának politikai Bibliájává váló) Turner Diaries című regényének kiadója a zsidó származású Lyle Stuart, a BARRICADE BOOKS tulajdonosa volt. (Thomas Grumke: A „Turner Diaries” és az Oklahoma City-i bombamerénylet – Szélsőjobboldali mozgalom az USA-ban. Jobboldali radikalizmusok tegnap és ma. Tanulmányok. Szerkesztette: Feitl István. Napvilág Kiadó, Budapest. 1998, 207. o.)

Vannak persze olyan kiadók is, amelyek elvi, értékrendi alapon adnak ki olyat, amivel nem értenek egyet, követve a Voltaire-nek tulajdonított idézetet („Nem értek egyet önnel, uram, de kész vagyok meghalni azért, hogy szabadon elmondhassa véleményét!”) Mondjuk, azért a kíváncsiság ott motoszkál a szerzőben: vajon egy eutanáziát pártoló vagy keményen pornográf sikerkönyvet is megjelentetne-e a Hit Gyülekezete?

USA-ügynökök az IKSZ-ben és az LMP-nél?     

Pár gyöngyszem Ulfkotte könyvéből, amelyek a Pesti Srácokon vagy a Magyar Hírlapban is nyugodtan lejöhetnének:

A German Marshall Fund az egykori megszálló hatalom, az Egyesült Államok propagandaszervezete, amelyet a Zsidó Világkongresszus létrehozójának és egykori elnökének, Nahum Goldmannak a fia, Guido Goldmann alapított. A Marshall Fund saját ars poeticája alapján arra kötelezte el magát, hogy „segítse azokat a vezetőket, akik szerepet vállalnak a transzatlanti kapcsolatok területén.” Ez nagyon szépen hangzik, de valójában a következőket jelenti: Amerika-barát lobbistákat szeretnének kinevelni és támogatni.” – írja Ulfkotte. (48.o.)

Nyilván az olvasó is kíváncsi lett, Magyarországon kiket támogat ez az USA-barát lobbistanevelő szervezet? Például Szánthó Miklóst, aki a German Marshall Fund által működtetett Transatlantic Academy támogatottja. Mint nemrég az Átlátszó oktatástól Kálmán Mihály megírta:

„Az induláskor az AK igazgatója a szintén IKSZ-es, majd Nézőpont Intézetes Szánthó Miklós volt. Azóta azonban érdekes dolgok történtek Szánthó karrierjében. Az Alapjogokért Központ partnere, a Századvég 2014 végén 1,3 milliárd forintot kapott egy konkrétumokat gyakorlatilag nélkülöző pályázatra, hogy Amerikában polírozgassa a magyar kormány imidzsét. Az AK igazgatójára azonban már korábban rámosolygott a szerencse és a kormány másik amerikai lobbiszervezete: elsőként kapta meg azt az ösztöndíjat, amellyel a Transatlantic Academy (TA), egy Washington DC-ben székelő think tank első Hungarian Public Policy Fellow-ja (magyar közpolitikai kutatója) lehetett. Szánthó a Fellegi Tamás exminiszter által vezetett, az elmúlt két évben egymilliárd forintot költő Hungary Initiatives Foundation (HIF) ösztöndíját kapta meg. Mint emlékezetes, Fellegi szerepére már 2013-ban az összeférhetetlenség árnyéka vetült az Egyesült Államokban, mert miközben a kormány hivatalos lobbistájaként dolgozott, az elvileg független és civil Hungary Initiatives Foundationt is vezette. A HIF főként amerikai magyar szervezeteknek, illetve Amerikában konferenciázó, kutató, tanuló magyaroknak juttat forrásokat. […] A HIF 2013 novemberében kötött partnerségi megállapodást a German Marshall Fund által működtetett Transatlantic Academy-vel.”

Szántó Miklóst még talán Bayer Zsolt vagy Lovas István számára is nehézséget jelentene USA-ügynökként bemutatni. A German Marshall Fund másik hazai támogatottja az LMP-alapító Szombati Kristóf. Mint ismert, az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményt két párt ellenzi leghevesebben: az LMP, illetve az abból kivált PM. Tehát a zöld párt létrehozói aligha nevezhetők atlantistának.

A German Marshall Fund támogatja a szlovákiai magyar Fórum Kisebbségkutató Intézetet, amelyet valószínűleg inkább a szlovák „nemzeti oldal” tart amerikai ügynöknek.

Udo leleplezi Soros hadseregét

Alábbi Ulfkotte-sorok viszont akármelyik, a Nyugat-ellenes orbáni szabadságharcot, a keleti nyitást és az illiberális demokráciát támogató kormánypropagandistának becsületére válnának:

A felháborodás és a népharag állítólag spontán kitörései mindig eszközként szolgálnak arra, hogy ne csak egész országokat, hanem teljes régiókat az Egyesült Államok és egy maroknyi milliárdos szájíze szerint átalakítsanak. A keleti tömb egykori államaiban kitört korábbi „forradalmak” sem a népet szolgálták, hanem azt a szándékot, hogy a posztszovjet államomat kiszakítsák Oroszország érdekszférájából, és a Nyugathoz (a NATO-hoz) csatolják azokat. A forradalmakat olyan nyugati milliárdosok alapítványai pénzelik, mint amilyenek a Rockefellerek és Soros György” – fogalmaz Ulfkotte. (193-194.o.)  És már elő is masírozik az árnyékból a Soros Army.

 „…az 1913-ban alapított, jó hírű balliberális brit hetilap, a New Statesman már 2003-ban leleplezte egy hosszú cikkben azt, hogy Soros György kiket bíz meg vezetői feladatokkal az általa finanszírozott, állítólag közhasznú szervezetekben: gyakran az amerikai titkosszolgálatok vagy titkosszolgálat-közeli szervezetek volt munkatársait, vagy a hadsereg egykori tagjait”. (191-192.o.) – Ulfkotte még akár a KEHI-vizsgálatba is besegíthetett volna – mondhatnánk némi szarkazmussal.

Természetesen nincs azzal semmi gond, ha valaki általában károsnak tartja a média és civil szervezetek befolyásolását kormányok vagy gazdag emberek által. A sajtónak, a civileknek nemcsak a diktatórikus vagy autokratikus rezsimektől, hanem a demokratikus kormányoktól, üzletemberektől is távolságot kell tartaniuk. A tőlük kapott bennfentes információt vagy egyéb szponzori támogatást, segítséget kritikusan, távolságtartóan kell szemlélnie, azok dacára is függetlenségre kell törekednie.

A nyugati kormányok, pártok, országok pozitívan elfogult szemlélete is helytelen. E cikk szerzője például úgy gondolja, a Hit Gyülekezete média-portfóliójába tartozó bizonyos kiadványok, műsorok joggal bírálhatóak egyoldalú szemléletük, gyakran kritikátlan USA-, és Izrael-pártiságuk miatt.

Viszont Ulfkotte célja nem az eddigi (bevallása szerint általa is kiszolgált) elfogultság meghaladása vagy felülírása. Hanem egy új, másféle elfogultság ugyanilyen (vagy tán még vadabb, mert a korábbival szemben már nem is leplezett) kiszolgálása. Ulfkotte a potenciális európai (valamint iráni és oroszországi, hisz a kötet ott is megjelent) olvasók milliói zsigeri Amerika-, és Izrael-ellenességének ad tápot.

Tisztán piaci könyvreklám családi alapon – az ATV-s szál

Ulfkotte könyvével összefüggésben megkerestük ATV-t is, ahol a művet reklámozták. Németh Szilárd, a csatorna vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre úgy reagált, hogy „a könyvet az ATV-n tisztán üzleti alapon reklámozzák.

Elmondása szerint „a reklámot a könyvkiadó ugyanúgy rendelte meg, és fizette ki, mint bármelyik egyéb hirdetőnk. Ez ugyanolyan piaci alapú reklám, mint mondjuk a Zeatax fogyókúra-tablettáé. Nem szelektálunk ideológiai alapon a hirdetők között. Az egyetlen szempont, hogy megfeleljen a hatályos törvényeknek, és ne ütközzön az Általános Szerződési Feltételekbe. Én sem kérdezem meg más kereskedelmi csatornáktól, hogy miért reklámozzák a Telejósdát vagy más ezoterikus szolgáltatást. Amikor a szűkülő piac és a reklámadó korszakát éljük, akkor az ATV és általában a tévés piac éppen nincs abban az anyagi helyzetben, hogy kénye-kedve szerint válogasson a hirdetők között. Ha ennek nekiállnánk, rövid időn belül biztosan tönkremennénk. Örülünk minden nálunk elköltött reklámforintnak. Aki ezt nem érti meg, az nem tudna egy médiavállalkozást egy hétig se elvezetni.” – fejtette ki.

Hozzátéve azt is, hogy Ulfkotte semmiféle „ingyenreklámot”, térítésmentes megszólalási lehetőséget nem kapott az ATV-n. „Nem készítettünk vele önálló interjút, sem pedig egyéb műsort a könyvéről.” – mondta.

Az Opten cégadatai szerint az ATV Zrt. minősített többségű részvényese a BROADCAST Projekt Kft. Amelynek többségi tulajdonosa a HADAR GOLD Kft. Mely cég az Új Spirit Kft, illetve a X & A Marketing and Holding Limited kezében van. Utóbbi céget a 9490 Vaduz, Äulestrasse 6. alatt, FL-0002.177.014-5. számon az Öffentlichkeitsregister Lichtenstein Fürstentums tartja nyilván.

Az Új Spirit Kft. többségi tulajdonosa a Hit Gyülekezete, ügyvezetője pedig Kauzál Alexandra, Németh Sándor vezető lelkész lánya, Németh Szilárd ATV-s vezérigazgató-helyettes (és hírigazgató) testvére. (Tehát az ATV és a Hit Gyülekezete fentebbi vezetői családtagok.)

A Patmos-igazgató Kauzál Márton és Németh Szilárd korábban tulajdonosok voltak a POLICY AGENDA Kft. nevű cégben. (Németh 2010. június 1-től 2011. február 22-ig. Kauzál pedig 2011. február 22 és december 15 között volt cégtag.) A cég elemzései gyakran láthatóak, hallhatóak az ATV műsoraiban. Fenti cégkapcsolatokat nézve nyilvánvaló, hogy a Patmos Records kiadót és az ATV vezetőségét, tulajdonosait nemcsak üzleti viszony fűzi össze.

Főleg az amerikai kormányzatok és az izraeliek dolgoznak így. Még kézikönyvek is léteznek a minőségi médiumok befolyásolására. Tény: aki befolyásos médiában dolgozik, annak fokozott elővigyázatossággal kellene viseltetnie a lobbicsoportokkal szemben – legyenek azok amerikaiak vagy izraeliek.” – írja Ulfkotte (8. o.)

Ha így fogalmazott volna, hogy „…mint általában a titkosszolgálatok, kormányok, az amerikaiak és az izraeliek is így dolgoznak…”, az még elfogadható volna. De hogy pont főként az amerikaiak és az izraeliek lennének ilyenek? Miért pont ők? Komolyan elhiszi bárki, hogy más demokráciák, de különösen a korlátozott nyilvánosságú orosz, kínai, iráni, venezuelai típusú rezsimek kevésbé alkalmaznak ilyen (vagy akár sokkal rosszabb) módszereket? Komolyan elhihető, hogy ha Moszkva, Caracas, Teherán vagy Peking könyvesboltjaiba bekerülne egy ilyen, az ottani médiairányítást Ulfkotte stílusában támadó kötet, akkor az illető másnap még szabadlábon lenne? A vezetés pedig önkritikusan bocsánatot kérne?

Megkérdeztünk pár, az ATV-nél dolgozó és/vagy a csatorna műsoraiban szereplő kollégát, nekik mi a véleményük?

Ez az újpietizmus, amit a Hitgyüli tol, nagyon fogékony, és örömmel veszi a konspirációs elméleteket, megalapozottságtól és iránytól függetlenül. Ezek meglehetősen piacképes termékek, egyszerű válaszok, nehezen ellenőrizhető, nem közszájon forgó félinformációkból levonható messzemenő következtetések, amelyek erősen építenek a meglévő előítéletekre és félreértésekre.” – válaszolt megkeresésünkre egy, az ATV politikai műsoraiban gyakran szereplő baloldali újságíró. „Nekem úgy tűnik, hogy a Hitgyüli egy profitorientált piaci szereplő, és abba fektet, amiben lát üzleti sikerre reményt.” – tette hozzá.

Az ilyen termékek eladása szerinte vegytisztán üzleti alapon folyik, ugyan a fanatikusok, a hívők a core fogyasztók, de az igazán nagy pénzt a járulékos fogyasztók hozzák.

Hogy egy Amerika- és Izrael-ellenes szerző miért jelenik meg a Hit Gyülekezete kiadásában? Őszintén szólva, fogalmam sincs.” – reagált a kérdésünkre egy, liberális orgánumokban gyakran publikáló, korábban az ATV-nek is dolgozó kolléga. „Azt tudom, hogy a Hit Gyülekezete – persze más okból, mint a turbómagyarok – nem igazán híve az Uniónak. Az EU a Hit Gyülekezete szemében egyrészt a Római Birodalom modernizált változata, másrészt a liberális, értéknélküli erkölcsi métely, ahol még halálbüntetés sincs.” – fejtette ki véleményét. (Ulfkotte nemcsak USA-, és Izrael-ellenes, de Unió-ellenes is, a kötetéből idézett mondatokból legalábbis ez derül ki.)

Rejtekhely az erdő mélyén: a konteók lélektana

Ulfkotte a művében görcsösen az atlantista, német-amerikai világkonspirációt szeretné levezetni. Fel is sorolja, hány USA-barátnak tartott szervezet van, és annak kik, milyen német újságírók a tagjai. Nem nagy kunszt, fent van az interneten. (Ulfkotte könyve a saját – nyilván szubjektív, vitatható – tapasztalatain túl lényegében a világhálóról leszedett, összeollózott forrásokon alapul.) Lényegében azt akarja bizonyítani: ahogy a BND a CIA kiszolgálója, úgy a német elit Washington zsebében van.

Olyan apróságok, hogy Angela Merkel elődje lényegében a Gazprom zsebében van, hogy a német álláspont Moszkvával szemben ma is jóval puhább, mint az amerikai, nem zavarják Ulfkottét. Nála Schröder az USA-barát német sajtó áldozata, Oroszország pedig kívánatos partner a „(hideg)háborús bűnös” Amerikával szemben. Ulfkotte szavaival: „Feladatuk továbbá megakadályozni, hogy a német politikai és médiaelit, valamint Oroszország egy szellemi táborba kovácsolódjon, hogy inkább az Amerika-barát oldalon tartsák őket. Végül is, Washington világos célokat követ Európában és ebbe beletartozik egy új hidegháború kialakítása is.” (11. o.)

Meglátásom szerint Ulfkotte egy erősen sértett ember: elvégre lapjától elbocsátották, és ugyan a könyvében az olvasható, hogy külföldi tudósítóként dolgozott, ám külföldön valójában csak kiküldetéseken volt, pedig nem a FAZ állandó tudósítójaként. Ráadásul elbocsátása óta még mindig nem tisztázódott, hogy a FAZ-tól mennyi nyugdíjra lenne jogosult, azaz eleve vitában is áll a volt munkahelyével. A Spiegelben a konzervatív Jan Fleischhauer írt róla nemrég egy hosszú portrét. E cikk szerint a FAZ archívumából bizonyítható, hogy amikor Ulfkotte egyszer elesett, s beverte a fejét, akkor először egy tök normális sztorit adott elő, majd később már kiderült, hogy a pakisztáni titkosrendőrség emberei támadtak rá a házára. Eleve nehéz vele beszélni, mert Ulfkotte egy erdő közepén, valami szigeten, „atombiztos” helyen él. A történetei, és főleg a Fleischhauer által írt portré alapján pedig nem csak egy sértett, de erősen paranoiás, azaz talán orvosi értelemben sem teljesen normális ember képe rajzolódik ki” – említi meg Techet Péter az Ulfkotte-kötetben lévő összeesküvés-elméletek apropóján.

A pszichés labilitás jellemző az ilyen típusú leleplezőkre. Szatmári Jenő István öngyilkosságot kísérelt meg a kötete megjelenése előtt, Bartus László pedig súlyos szorongásos, depressziós tünetekkel került kórházba. (Erről a könyvükben ők maguk számoltak be.) Ulfkotte a Hír TV számára adott interjújában arról beszélt: három szívrohama volt és súlyos egészségügyi problémái vannak.

Az Ulfkotte körüli politikai hozsannázás ugyanarról szól, mint a Snowden-ügy vagy a legutóbbi USA-ban történt rendőri atrocitások ürügyén folytatott „verik a négereket” kampány. A törvénytelen és indokolatlan lehallgatásokat, a hatósági erőszakot Amerikában éppúgy fel kell tárni, a konzekvenciákat le kell vonni, ahogy idehaza a Dunagate vagy 2006 ősze után, ez tiszta sor.

De az Amerikát már-már rendőrállamként beállító, Fidesz- vagy Jobbik-hívő kritizálók (s szellemi rokonaik más országokban) nem lépnek túl az Amerika-ellenes indulatokon, így nem is tudják (vagy akarják) levonni az ilyen ügyek érdemi tanulságait. Például, hogy ha már a sokak által modellnek tekintett ősdemokráciában is ilyen dolgok történnek, akkor aztán végképp ügyelni kell a jogállamiságra, fékekre és ellensúlyokra, semmiképp nem szabad a kontrollintézményeket pártkatonákkal megszállni, a civil szektort presszionálni, stb. Mert ha náluk megtörténhetett, akkor nálunk is bekövetkezhet.

Ulfkotte esetén nem tudni pontosan, milyen orosz kapcsolatai lehetnek. Ha SZVR-ügynök lenne, úgy remélhetőleg húsz év múlva azt is megírja egy kötetben. De függetlenül a státuszától, könyve az illiberális putyini önkép és világkép megerősítése, visszatükrözése. A gorbacsovi és jelcini érában, de még a Putyin-korszak elején is, (tehát a Szovjetunió felbomlása alatti és utáni években) Oroszországban volt egyfajta megfelelési kényszer. Bizonyítani akarta, hogy már nem olyan antidemokratikus, illetve hogy szeretne nyugatihoz hasonló pluralista jogállam lenni.

Manapság ilyesmiről szó nincs. Az orosz vezetés különösebben nem is tiltakozik, amikor azzal bírálják, hogy a választások manipuláltak, nincs sajtószabadság, zaklatják a civileket. Persze formálisan cáfolják ezeket, de a főcsapás már nem annak bizonygatása, hogy a Nyugathoz hasonlóan Oroszországban is demokrácia van. Hanem, hogy az illiberális Oroszország mellett a Nyugaton sincs demokrácia. Ezt nem Putyin találta ki, s nem is Ulfkotte. Bokor László, a pártállami rezsim utazó sztárriportere az 1977 nyarán lezajlott, NSZK-ba való Kádár-látogatásról írta:

„Ezekben a napokban tűzszünet van, hiszen Kohl úr, a CDU pártfőnöke, a parlamenti ellenzék vezére is letisztelgett a gymnichi kastélyban a magyar vendégeknél, miután megtelefonálta sajtóközpontjába a néhány napos „Tüzet szüntess!” parancsot. És még mondja valaki, hogy „odaát” nincs irányított sajtó!” Bokor László: (H)idegháború. Zrínyi Katonai Kiadó – Kossuth Könyvkiadó, 1978., Budapest, 307.o.

Nagyjából ebben foglalható össze az Ulkotte-kötet haszna Putyin vagy a hazai illiberális unortodoxia machiavellizmusukat büszkén vállaló ideológusai számára. Nem valószínű, hogy olyan emberek, akik karrierjüket valamely koncentrált, kontrollhiányos politikai hatalom szolgálatában futották be, Ulfkotte kötetét dicsérve az újságírás függetlenségéért aggódnának. Épp fordítva, a saját cinikus hatalomfilozófiájukhoz találnak benne érveket: a világ már csak ilyen, a médiát mindenütt irányítják, ez a természetes.

Hites konteók, SZDSZ-es lektorral   

Az Ulfkotte-kötet szerkesztő-lektora Morvay Péter, a Hetek rovatvezetője, a beszédes című Új Spirit Könyvek – Armageddon, olaj és terror, valamint az Epicentrum – a világ jövője a közel keleten dől el – fordítója. (Az Új Spirit Kft. többségi tulajdonosa ugyebár a Hit Gyülekezete.)

Ugyancsak Morvay fordította és szerkesztette Bernard Goldberg Médiahazugságok című könyvét. (Focus Könyvkiadó, 2002.) Melynek az alcíme jól kifejezi annak tartalmát: A CBS veterán riportere leleplezi, hogyan torzítják el a híreket. Goldberg azt fejti ki benne, hogy az amerikai média főárama balra húz, többnyire a demokraták javára, illetve a republikánusok kárára elfogult, valamint a politikai korrektség bűvöletében ténykedik. Ez a mű nem USA-, vagy Izrael-ellenes, sőt. Éppen hogy azért rója meg az amerikai médiát, hogy a rasszizmus, az arabellenesség, iszlámgyűlölet vádjától félve nem mer rámutatni a közel-keleti társadalmakban mélyen gyökerező antiszemitizmusra, fundamentalizmusra, patologikus zsidógyűlöletre, a terrorizmus pártolására. Ez a kötet tehát sokkal inkább vállalható a republikánusokkal szimpatizáló, Izrael-barát Hit Gyülekezete számára.

Ennek dacára a Goldberg-kötet szerkesztője (aki azonos az Ulfkotte-kötet szerkesztőjével) fontosnak tartotta, hogy olyan előszót írasson a szöveg elé, amely kritikusan szól Goldberg túlzásairól, torzító szubjektivitásáról. Az előszóban a 8. oldalon Seres László rámutat, hogy Goldberg e könyvvel „bosszulta meg személyes sérelmeit (mely sérelmek taglalása sajnos aránytalanul nagy helyet foglal el a könyvben.)” Valamint arra is: „Az írás sok helyen csapongó, másutt meg túlságosan is kurta, leegyszerűsítő, ahol pedig még érvekre, bizonyítékokra lett volna szükség.” (11. o.)

Ulfkotte esetén nem írtak semmiféle árnyaló bevezetőt, s a Morvay által készített interjú sem nevezhető túl kritikusnak. Seres László a fenti előszóban azt is leírja, hogy a magyar jobboldal is szerette volna kiadni a Médiahazugságokat. Őt idézve: „Hírek szerint ez a magyar jobboldal akarta volna kiadni e könyvet; szórakoztató belegondolni, hogyan kommentálták volna ezt a részt, amelyben Goldberg hosszan taglalja az amerikai médiumok közel-keleti beszámolóinak Izrael- és Amerika-ellenes elfogultságait.” (9. o.)

Ennél már csak azt volna szórakoztatóbb, hogy az amerikai és izraeli valláserkölcsi jobboldal iránti rokonszenvéről ismert Németh Sándor hogyan kommentálná Ulfkotte Amerika-és Izrael-ellenességét?

A Hit Gyülekezete, illetve érdekeltségi köre rendszeresen ad ki olyan, az apokaliptikus világvége-forgatókönyveket vagy az az Új Világrend összeesküvés-elméleti tézisét bemutató szerzőket, mint Mark Hitchcock, Joel C. Rosenberg, John F. Walwoord és Pat Robertson. Pat Robertsonnak műsora is van az ATV-n.

Hack Péter akkori SZDSZ-politikus, országgyűlési képviselő lektorálta Robertsonnak a Hit Gyülekezete 1993-as magyarországi kiadásában terjesztett, élesen antiliberális Új Világrend című művét, amely a fundamentalista keresztények apokaliptikus összeesküvés-elméleti Bibliája.

Robertson szerint, „…a politikai eseményeket nem a véletlen egybeesések produkálják, mint ahogy általában ezt szeretnék velünk elhitetni. Igenis, megtervezett dolgokról szó! […] Egyetlen szál köti össze a Fehér Házat, a Külügyminisztériumot, a Külkapcsolatok Tanácsát, a Trilaterális Bizottságot és a szélsőséges New Age-esek tikos társaságait. Az új világrendre való törekvés. Fel kell számolni a nemzeti szuverenitást. Világkormányt, világrendőrséget, világ-bíróságot, világbank- és valutarendszert kell létrehozni, és egy világ-elitet mindezek irányítására. Egyesek szerint a javak teljes újraelosztására van szükség; mások szerint a kereszténység felszámolására; szélsőséges New Age-sek szerint pedig úgy két-három milliárd ember halálára a Harmadik Világban, még ennek az évtizednek a végéig.” (I. m. 21, 18. o.)

Nem tartja ellentmondásnak, hogy egy olyan műhöz adta a nevét, amely élesen szemben áll az SZDSZ liberális szellemiségével, s olyan elméleteket terjeszt a globális összeesküvésről, amelyek a szélsőjobb kedvencei is? – tette fel a kérdést e cikk írója Hack Péternek, akinek a véleményét az Ulfkotte-kötetről is kikérte. Hack a Robertson-kötettel összefüggésben nem reagált, Ulfkotte esetén pedig a kiadóhoz küldött. (A Patmos Records igazgatójának válasza fentebb olvasható.)

Robertsonról Gombár Csaba, a Magyar Rádió 1990-93 közötti elnöke írta, hogy „…nem egyszerűen „fundamentális kálvinista”, hanem a nagystílű, szélhámos televízió-evangélisták táborába tartozik. Ezek százmilliókat zsebelnek be az ütődött adakozóktól, akik ájultan nézik a képernyőn sugárzott színészkedéseiket. Most egymás után két szexbotrány is megrázta ezeknek a többnyire intoleráns szerencsétleneknek a világát, de nem hiszem, hogy ez híveiket megrendítené. Robertson mester is azzal vált híressé, hogy fölakadt szemel hozsannázva hirdette: ő el tudja téríteni a hurrikánokat. Amikor a választási versenyben is elkezdett hasonló húrokat pengetni, azonnal belebukott.” (Vigyázó szemeteket merre is vessétek? Amerikai levelek. Kossuth Könyvkiadó. 1989. 77-78. o.)

Robertson nagy felháborodást keltett, amikor 2011-ben azt mondta: az Alzheimer-kórban szenvedő házastárstól el lehet válni.

Faék a faék ellen

Az Ulfkotte-kötet világképe nem túl komplikált. Megtudjuk belőle, hogy kit szeret, illetve kit tart vétlen áldozatnak. Putyint és Schrödert. Meg Thilo Sarrazint, a muszlim-és bevándorló-ellenes bankár-politikust. „Thilo Sarrazin: Elítélik a nép hősét.” – így kezdődik az egyik fejezet. (103. o.) S mi és ki az, amit (akit) nem szeret? Volt főnökeit és megbízóit, az atlantista, USA-barát Nyugatot, az eurót, a bevándorlást, a politikai korrektséget. „A magasabb cél: A német indentitásérzet lerombolása.” – egy másik alcím Ulfkottétól. (254.o.)

A politikai korrektség természetesen sokaknak (így e cikk szerzőjének is) éppúgy nem tetszik, ahogy Udo Ulfkotténak. Csak épp gyökeresen mást értünk ezen a jelzős szerkezeten. Nekünk, itt az Átlátszónál a píszí testet öltött szimbóluma az a hölgy, aki a Facebookon minden kínálkozó alkalmat megragadva leantiszemitáz bennünket különböző szürreális ürügyekbe belekapaszkodva, az élő fába is belekötve. Vagy amikor hasonló megalapozottságú érveléstechnikával vádolta antiszemitizmussal Romsics Ignácot Gerő András.

Eme módszer alkalmazása legkevésbé sem a tényleges rasszizmussal szembeni harcról szól, sokkal inkább arról, hogy a számukra kellemetlen vagy kínos tabutémák megvitatása helyett a kérdés felvetőjét próbálják alaptalanul szalonképtelenné nyilvánítani. Az alaptalan, mondvacsinált vagy koholt antiszemitázás, rasszizmus-vád pont az igazi kirekesztőket segíti. Hisz minden valótlan gyanúsítás gyengíti a helytálló leleplezés esélyeit. A közvélemény, ha alaptalan, nevetséges antiszemitizmus-, (nemi erőszak-, rasszizmus-, szexizmus-, kisebbségüldözés-, diszkrimináció-,) vádakról hall, hajlamos azt gondolni: az összes ilyen vád alaptalan, az egész csak értelmiségi hiszti, píszí-farkaskiáltás, s a tényleges antiszemiták vagy más kirekesztők is ártatlanok.

Ulfkotte képe erről viszont – aligha meglepően – összeesküvés-elméleti. A politikai korrektség által támogatott bevándorlás szerinte az uniós elit konspirációja. Melynek célja, hogy a népakarattal szemben az olcsó munkaerőt jelentő migrációt erőltesse. Ez kellőképpen népszerű álláspont, hogy akár egy könyvet is a sikerlisták élére röpítsen. Viszont nem ártana kipróbálni, hogy az Ulfkotte által a bevándorlás ádáz ellenzőinek gondolt tömegek felfogása ugyanez maradna-e, ha dönteniük kellene. Felajánlanák nekik, hogy reggelre eltűnnek a bevándorlók milliói, de az általuk végzett munkát nekik kell átvenniük. Annyi pénzért és olyan feltételekkel, ahogyan ők csinálták korábban.

A xenofób, rasszista populizmus és a politikai korrektség harcát legjobban egy filmcímmel lehet tömören definiálni: Alien versus Predator. Vagy magyarosan: faék a faék ellen. Tehát hogyha van egy ostoba, doktriner vagy embertelen nézet, akkor arra egy fordított előjelű ellendemagógiával kell reagálni. Ha valaki általánosító, idegenellenes módon veti fel a bevándorló-kérdést, akkor erre a politikai korrektség úgy reagál, hogy a migránsok beilleszkedési zavarait, a befogadó országok többségének jelentős része, valamint a bevándorlók egyes rétegei közötti interkulturális konfliktusok létét (és kulturális, civilizációs okait) sem szabad elismerni. Ulfkotte viszont a politikai korrektség, a multikulturalizmus kétségtelen válságát, zsákutcás jellegét arra használja, hogy a többségi lakosság bevándorlókkal szembeni általánosító előítéleteit, rasszizmusát mentegesse, sőt legitimálja.

Informálódjunk inkább ingyenesen az internetről a sok alternatív és szabadon hozzáférhető hírportálról.” –ajánlja Ulfkotte. (287. o) Önmagában ama megállapítással teljesen egyet lehetne érteni, hogy a globális és nemzeti szintű, a politikával rengeteg szálon összefonódott médiavállalatokkal szemben egészséges bizalmatlanság javallott. Az Átlátszó vagy a Direkt36 létrejötte, (illetve az, ami ezt megelőzte az alapítók korábbi munkahelyén, az Indexnél és az Origónál) szintén azt bizonyítja, hogy az oknyomozást könnyebb dzsunkákról folytatni, mint anyahajókról.

De a konteók nem változnak oknyomozássá attól, hogy egy dzsunkáról lövik velük a korábbi anyahajót.

Papp László Tamás

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

 • Major Jenő

  Akit lelepleznek az nemhogy megszégyenülve elsomfordálna, hanem fölháborodik, támad, s rögtön konteót kiált! Ez erre az esetre egyértelműen igaz!

  • Ferenczi Krisztián

   Aha, ha meg nem kiállt konteot, akkor ez bizonyítja, hogy igaz 😀 Mi az ilyenkor tuti eljárás?

   Erről az a sztori jut eszembe, amikor két ismerősöm közül az egyik megvádolta a másikat, hogy “tudja, ráhajtott a bnőjére!”. Ami egyébként kicsit sem volt igaz, a valóságtól fényévekre járt a feltételezés is. Nevezzük az elsőt Ákosnak, a megvádoltat meg Pistának.
   Elsőre Pista nevetett, de Ákos tolta az okosat és mindentudó bölcset, hogy “Most nevetsz, de tudom, hogy tetszik neked, és csak szeretném elmondani, hogy nincs esélyed.” Pista már nem nevetett, szemében felcsillant a felismerés, hogy tényleg komolyan gondolja a vádakat, és elkezdett gondolkodni, hogy na baszki, erre mit reagáljon?
   Ha tovább tagad, akkor emiatt lovalja bele magát a dologba, azt nem teheti, hogy nem reagál, mert vmi reakciót várnak, ha meg azt mondja, “oké, tényleg tetszik”, akkor meg ez a bizonyíték, hogy NA UGYE!

   Pont a konteo hívők sajátja inkább, hogy ha nem reagálnak, akkor ez igazolja, ha hivatalosan cáfolják, akkor az igazolja, ha csak félhivatalosan cáfolják, akkor az igazolja, ha meg igazolják, akkor az igazolja. Bármi is történik, a konteo nem is konteo, hanem igazság.

   Van bármi olyan, ami egy konteo hitnél a konteo hívőt meggyőzi, hogy konteóról van szó?

 • gmihaly

  Hosszú és sok…

 • vakablak

  nemeth sandort allitolag a jobbik koztarsasagi elnolnek akarja jelolni… Ez igaz?? Errol is irhatnatok mert mindenki errol beszel!

  • Biff Tannen

   Huh, ez kicsit viccesen hangzik. Azt hiszem az már tényleg a világvége apokalipszishoz vezetne, úgyhogy szerintem ez csak kamu, sci-fi, kalandfilm és mítosz szintjén lebeg valahol. Ha meg csak abból indulok ki, hogy ha jól emlékszek Jézus se engedte, hogy királlyá tegyék, gondolhatod mennyire supportált dolog oda fentről egy vallási vezetőnek politizálnia. 😀

   • Tomi

    Helló.
    Félreérted azt a sztorit egy kicsit.
    Egyrészt Jézus a Biblia szerint király, ő maga sem cáfolta (pl Pilátusnak sem), hogy uralkodni fog, szellemi, politikai sőt katonai vezető is egyben. A Biblia Jézust politikusnak is bemutatja.
    Másrészt a Hitgyüli politikai tényező. Minden szervezet, ami tömegeket vonz, politikai tényezővé válik mindenhol a világon. A sport is az, az egyházak is azok. Azért politikai tényező, mert a politikusok döntenek róluk. Ha pedig egy szervezetről a politika dönt, akkor az a jó, ha a szervezet képviselője jelen van a döntéskor, vagyis politizál. Különben hogy lehetne valaki valami vezetője, ha nem képviseli?

    • Biff Tannen

     Nincs köztünk félre értés Jézus szerepét illetően, ám élesen elkülönítette magát a földi politikától, ahogyan a tanítványai is. Emiatt (se) engedte magát királynak kinevezni. Ennek egyrészt az az oka, amit írtál, hogy az ő királyságának semmi köze az itteni dolgokhoz, másrészt meg a biblia azt is feltárja, hogy jelenleg ki az aki uralkodik a Földön és kinek a kezében öszpontosul a politikai hatalom. Egy ízben Jézusnak is fel lett kínálva ez a hatalom egy imádati aktusert cserébe, de köszönte szépen nem élt vele. Magyarul minden politikai dolog Isten ellenségének kezében van, hiszen Jézus egy pillanatig se vonta ezt kétségbe, másrészt meg miféle kísértés lett volna akkor az? Na ezért mondom, hogy aki Istent képviseli, nem lehet(ne) politikai szószóló, kivéve akkor, ha a vallási tevékenysége is a megtévesztésre épül. Különben meghasonlás lenne. Igy viszont szépen támogatják egymást, csak hát nem a jó oldalon vannak. Ez van.

     • Tomi

      Jézus valóban visszautasította a kísértő ajánlatát, de ne mond nekem, hogy aktuálpolitikai kérdésekben, mindig csak a gonosz uralkodik. Igenis vannak olyan kérdések, amikor kell politizálni, mert pozitív irányban fordulhatnak a dolgok pl. rendszerváltozáskor, választásokon való részvétel esetén legitimizálódik a demokrácia. Ez egyáltalán nem gonosz dolog. Dávid király is politizált, a próféták is belefolytak a politikába. Attól, hogy a gonsz uralkodik benne alapvetően, még lehet pozitív dolgokat képviselni a politika területén.

      Biztos van olyan szervezet, ami független a politikától, de az egyházak bizonyos létszám fölött a politika számára zavaróak lehetnek. a Hitgyüli is az volt egy időben. teljesen logikus, hogy a vezetői megvédték. Pál is képviselte azegyházat a helytartó, király előtt.

      Mindezektől függetlenük Németh Sándor köztársasági elnöksége baromság. Nem tudom, honnan szedik ezt. Élénk fantázia.

     • Biff Tannen

      Sok mindenben egyet értünk. Dávid valóban király volt, de maga Isten helyezte abba az állásba, ez nem össze tévesztendő a politikával. Ráadásul a zsidók utolsó királya Sedékiás volt, aki szintén elfordult Istentől, ezzel meg is szűnt ez az uralkodási forma. Jézus megtagadásával pedig be is fejeződött a beavatkozása Istennek a földi ügyekbe.

      A politika tehet és tesz is jót, ezzel nincs is baj, de a biblia világosan fogalmaz ki áll mögötte végső soron, ne áltassuk magunkat, egyiknek se az a célja, hogy nekunk jó legyen. Kizárólag a saját céljaik érdeklik.

      A kisertesre vissza térve maga a jelenet bizonyítja, hogy ki van a politika mögött. És nem úgy fogalmaz a biblia, hogy egy-két királyságot kínálták fel Jézusnak, hanem mindet. Nincs kivetel. Mindegyiket Isten ellensége tart az irányítása alatt. Néha tesz jó dolgokat, de a végső céljait illetően úgy cselekszik, ahogyan Ő akarja. Jó kis világ ez a miénk:-))

     • Tomi

      …igen, sajnos Valóban sokmindenben egyetértek, de politizálni kell, ha rossz irányú folyamatokat befolyásolhat egy bibliai erkölcsű ember. Jól tette Németh Sándor, hogy politizált. Szerintem Dávid politikus is volt (szövetségkötések, országszervezés) Jézus azt mondja, hogy igyekezzetek a város jólétén, mert az a ti jólétetek.

      Másrészt a világ gonosz, a világ istene a sátán, mégis a keresztényeknek sónak kell lenniük a világban, hogy lassítsák a romlást. Néha ezt választásokon is meg kell tenni, ha lehet. Jelenleg másra nincs esély, mert valóban, ahogy írod, a gonosz áll a rendszer mögött.

     • Biff Tannen

      Ez igy van. Én a magam részéről nem az emberi politikusokban bízok, emiatt nem is szavazok rájuk. Megoldást Krisztus uralma fog jelenteni. “Jöjjön el a Te országod…úgy a Földön is.” Na ott lesz Király Jézus, ez itt csak bohóckodás és amatőr kísérlet arra, hogy képes az ember politikával úrrá lenni a problémáin, pedig dehogy. Ha hihetünk a Biblianak, le lesz cserélve az összes emberi kormányzat a Krisztusira. Addig politizálnak, amíg még lehet.

     • Tomi

      Egyetértek, bár én a szavazást jónak tartom, lehet választani a rossz és a még rosszabb között. De valóban Krisztus uralma lesz a megoldás, de még Ő is vasvesszővel (is) fogja terelgetni a népeket!

  • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

   mindenki erről beszél – a hitgyüliben? 😀 hát vona azért tudja, hogy nyilvánosan nem illik neki jóban lennie némettel, aztán a hastáncosok között meg mit csinálnak, nem tudni

 • vakablak

  Szerintem ez a konyv ennek a fordulatnak az elokeszitese! A jobbik nem veletlenul szorja ki a nacikat a soraibol. Lehet hogy Vona Gabor megtert????!!!

 • Spirit FC

  Kicsit furcsa ez a cikk, mintha nem is a könyvről szólna, hanem a Hit Gyülekezetéről… Egyébként a könyv és szerzője is érdekes… Ha valaki szétnéz a világban és látja mit ad le ebből a média, akkor azért lehet gyanakodni arra, hogy a könyvnek valós alapja van.

 • szerintem

  francnak sincs türelme ezt végigolvasni

 • Jo Nathan

  Udo Ulfkotte kijelentéseit és leleplező elbeszéléseit azok vitatják, aki szeretik a mások által kreált valóságot elfogadni az objektív tények helyett, mert ez így kényelmesebb, pláne ha ebből ők is profitálnak…
  Érdekes, hogy amikor előkerül a Hit Gyülekezete és Németh Sándor személye, akkor csak egy önkéntes alapon ügynökké, majd később bértollnokká vált személy igencsak hiteltelen és a röhely katagóriába tartozó fikcióit durrogtató könyvét tudják felhozni. A Fesz van könyvre minden ember, aki csak egy kicsit is ismeri a fenti keresztény közösséget vagy annak vezetőjét, személyét azonnal legyint. A tény, hogy ezt a fiktív és a valóságtól elrugaszkodott kreálmányt próbálják kétségbeesetten újra és újra felhozni Németh úr személye ellen is bizonyítja, hogy azóta sem tudnak és nem is fognak tudni semmi kompromitálhatót felmutatni a fenti személlyel szemben, csupán egyesek unszimpátiája és irigysége tetszik vissza ezekből a cikkekből. A fenti okfejtés tehát a karaktergyilkosság visszataszító műfajának egy friss példánya.

  • Tomi

   Lájk.

   A “Fesz van”-t a politika rendelte. Az időzítése, propagálása (még az akkori rádiókabaréban is népszerűsítették!) egyértelműen ezt bizonyítja. Ez pedig sokmindent elmond a hitelességéről.

   • Truth

    Persze. És az Autonóm Gyüli tagjai meg jezsuita ügynökök voltak…Németh Sándor pedig tévedhetetlen. Tomi,ha nem tudod bizonyítani,hogy a politika rendelte,ne írj rágalmat,hülyeséget. Ismered az Autonómos vezetőket? Nem volt alaptalan,hogy kiszakadtak. Sok hülyeség elterjedt,de aki sokáig tagja volt a hitgyülinek,rálát a dolgokra,az tudja a dolgokat.

   • Truth
  • Truth

   Azért van igazság a Fesz van-ban. Erről érdemes volt vezetőket,pld. Görbicz Tamás megkérdezni. Persze sok az indulat a könyvben,de nem alaptalan. Persze elterjedt a gyüliben,hogy mindenki ügynök volt,aki kiszakadt stb. Aki vezető volt a gyüliben,és elmegy,az rögtön ügynök volt,stb.

  • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

   “azóta sem tudnak és nem is fognak tudni semmi kompromitálhatót felmutatni a fenti személlyel szemben”
   és tényleg… alig van valami a neten, bár ezt a videót is töröltetni akarta a hitgyüli:
   https://www.youtube.com/watch?v=dVlvtKHw1qc&google_comment_id=z13eybup2sqxsbiwf04cdhn4pra1zniq2ho&google_view_type#gpluscomments

  • lajcsi

   “A Fesz van könyvre minden ember, aki csak egy kicsit is ismeri a fenti
   keresztény közösséget vagy annak vezetőjét, személyét azonnal legyint” …mar megbocsass de aki hites annak tilos a konyvet olvasnia mert “demonizalodik”…akkor ezek szerint aki ismeri a kozosseg vezetojet es szemelyet az alapbol minden olvasas nelkul ismeri a konyv tartalmat is hogy mero hazugsag!…egy ujabb hites vicc :)

  • Bubbax101

   Németh úr, aki hamis ügynökváddal ment neki Bartusnak? Aki ehhez a mocsoksághoz a náci Gój Motorosokat használta fel? Nem úr ez bazmeg, hanem az antikrisztus!

 • szipus alf

  Mintha a Hit Gyülekezete nem felakadt szemű, hozsannázó barmokból állna :) Vicces.

  • Blasius Török

   A vezetőség biztosan nem :) Jó pénz van ebben.

 • Mergete

  Azért durva h ahogy telnek a hónapok (és lassan az évek) a könyv első megjelenése óta, egyre inkább az derül ki h Ulfkotte sokkal kevesebb dologban tévedett mint szerettük volna hinni.

 • http://batman-news.com gyönike

  Most olvastam el Ulfkotte “A menekültipar”c. könyvét. Az előzőt a médiáról szólót nem olvastam ezért nem tudtam, hogy a szerző – mint a fenti cikk írója sejteti az olvasóval – egy sértett, beteg, összeférhetetlen, jellemtelen hazudozó. Ebben a könyvében viszont minden egyes állítását lábjegyzetben alátámasztott forrással igazolja. Tény, hogy elkötelezetten ellenséges a BND-t elöntő “menekütlcunamival”, ehhez joga van. Aggodalma valóságos, számokkal alátámasztott, meggyőző érvelés. Nem konteo az ha valaki aggódik saját népe és környezete kulturájának romlásán és erre felhívja a figyelmet. Csak ajánlani tudom mindenkinek akit a jövő érdekel, hogy olvassa el. Aztán szűrje le a maga tanulságát. Ami azt illeti azon magam is nagyon csodálkoztam, hogy ki is a könyv kiadója és miért tette? Nyilván üzletet látott benne ez egyáltalán nem idegen Németh Sándortól. De valami másnak is kell itt lennie? Arra jutottam hogy ha ezt a könyvet egy jobboldali kiadó adja ki akkor nem sok balliberális olvasóhoz jutott volna el. Igy viszont a fidesz kampányába jól illően sok baloshoz, ATV nézőhöz is eljutott, ezzel befolyásolva szavazási hajlandóságának “hogyanját”. Végülis a barterezés ma nagy divat.

 • Péter Tóth

  Ez a cikk egy szemét, melynek egyetlen célja a provokáció! A cikk írójátol kérdezném, hogy hányszor volt DAC meccsen, hogy ilyen ingoványos talajra mer tévedni az állításaival???

 • Öregróka

  Ha kevés az a pénz amit az orvosok keresnek,nem kell ezt a hivatást választani—holott én még szegény orvost nem láttam Senkit nem kényszerítenek az orvosi pályára .Minden szakember és diplomás,de akár képzettség nélküli is szeretne többet keresni ,de…A mi országunk soha nem volt gyarmattartó,hogy mások vérén meggazdagodjon és ezáltal a polgárai is tehetősebbek legyenek.A mai nyugati országok elcsábítják a közép-,és kelet európai szakembereket–természetesen kevesebb bérért,mint a hazai alkalmazottnak–mert az jóval olcsóbb mint szakembereket képezni !Mi lenne az országokkal,ha minden ember- aki kevesli a pénzét-kivándorolna ?A mai fiatalság szeme előtt csak a pénz lebeg !!!

  • Rezidens

   Kedves Öregróka. Valóban, senkit sem kényszerítenek. Játszunk el egy gondolatkísérletet. Nem kényszerítünk senkit az orvosi egyetem választására. “Gyere ide orvosira, 6 évig vért izzadsz, és utána kereshetsz (most volt emelés) nettó 183 ezer forintot (+ügyeleti túlórával 16 óránként újabb 8-10 ezer forintot). Gyere, meglátod jó lesz.”
   Kedves Öregróka. Maga menne? Vagy azt játsszuk, hogy szidjuk ám a hálapénzrendszert, el is várjuk, hogy már ne fogadják el a borítékot, de azért azt számoljuk bele majd a pálya vonzerejébe? (Másrészt ideje lenne már, ha kiveszne a hálapénz is……..)
   Hivatás ide, kötelességtudat oda, azzal nem fog jóllakni a gyerek, abból nem lesz neki cipője, kabátja. És ha nem lesz vonzó a pálya, ki fogja választani? Az értelmesek? Azok inkább elvégeznek egy olyan egyetemet, amivel megfizetik a munkájukat. Na de akkor ki marad gyógyítani?

   • Josef S. Gesundheit

    Figyelj csak macilaci, eljátszanál azzal a gondolatkísérlettel, hogy meggyógyítasz minden bajomból……beleértve a fajtád iránt érzett mély megvetésemet is…és ha esetleg nem sikerül….. élve kidobunk egy repülőgépből?Én szívesen kipróbálnám a gyógyítótudásodat. te ORVOS.

  • Hőss Károly

   azert nem latott meg szegény orvost mert tobbsegunk siman beszel meg egy ket nyelven es ha gond van akkor a tudasunk piackepes szerte a vilagban – tehat vagy itthon el jol/neki megfeleloen vagy regen elment.
   tudja mi tortenik ha mindenki aki kevesli a penzet kivandorol ? az ami most a tescoban , aldiban , lidl-ben – elkezdik megfizetni a munkajat . amikor elfogynak az orvosok es tenyleg kellenek akkor majd megkapjak azt a penzt amiert hajlandoak maradni. Amig nem emelkednek erdemben a berek addig nem kellunk. Addig csak a sirankozas megy – jaaj de szeretnek egy fagyit , de megvenni, kifizetni nem akarom .

 • Zoltán Józsa

  Kedves Öregróka! Amit leírtál teljesen igaz és helyén való!!! Ez a nagy liberalizmus és nagy anyagi és lelki szegénység kényszert ébreszt a fiatal értelmiségben /orvosokban/, hogy ” úgymond összeszedjék magukat” Csak a nagy összeszedés közben nem jönnek haza!!!! Az állam az ingyenes képzésben 20-30 milliót kifizet egy orvosra!!! Én azt javasolnám az “okos” politikusoknak,hogy kössenek minden orvos egyetemistával időarányos szerződést,hogy a végzés után mennyi időt köteles a SZENT MAGYARORSZÁGON dolgozni, illetve mennyi pénzt köteles visszafizetni, ha másik országban találja meg a boldogulását!!!! Javaslom a kérdés komoly átgondolását a politikai élet képviselőinek, mert különben nem győznek magyarázkodni, hogy miért rossz az eü. ellátás!!!!!!

  • micimaci

   És nem győzzük fizetni a külföldnek történő orvosképzést!!!

   Volt, és valamiért el kellett vetni az ajánlott kárpótlási formákat, ha külföldre mennek.
   PEDIG EZ AZ EGY A JÁRHATÓ ÚT, MERT KÜLÖNBEN INGYEN ORVOSKÉPZÉS FOG TÖRTÉNNI VÉGLEGESEN A NAGY EURÓPÁNAK!!!
   NEKÜNK NEM MARAD SEMMI BELŐLE…
   Atyaúristen! Hol van itt a hivatástudat???
   MINDEN TISZTELETEM A MÉGIS ITTHON MARADÓKNAK!!!

   • ssszka

    Elég fura hivatástudatra hivatkozni úgy, hogy sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülést nem adunk cserébe! Sőt! Elvárjuk, hogy az életünkért felelősséget vállaljon!

   • Rezidens

    Kedves Micimaci! A frusztrációját megértem, de kérdem én, miért csak az orvosoknak szól? Sok más szakmát, diplomát szerzett polgártársunk is külföldre megy szerencsét próbálni, miért az orvosokat említi csak? Mások hiányát is megérzi ám az állam, csak közvetve….
    Megjegyzem nem a képzés ára a legnagyobb probléma, mert ha a költségtérítéses képzés árát nézzük, akkor is mondjuk 13 millió forint egy orvos képzése (aminek persze jelentős része a klinikai dolgozók fizetésére megy, akik fenntartják az adott klinikát), ez államgazdasági szinten nem egy vészes tétel, ha azt vesszük alapul, mekkora milliárdok úsznak el erre-arra. Ha a cca 30 ezer orvos képzését egyben kéne kifizetni, ma, lenne mondjuk 400 milliárd forint. Aljas és demagóg leszek, de mi ez ide? 2-3 stadion? A humán erőforrás lesz a gond, mert értelmes, szellemileg és lelkileg ellenálló (munka és tanulás ugye terhelő) fiatalt nem fog minden csücsőrítősszelfis képen találni.

  • Pikkelő

   A családnak legalább akkora költség egy gyerek kitaníttatása orvosnak. Utána az állam demagógiával fizeti ki. A kezdő doktor meg nevetséges pénzért dolgozik két három helyen.

  • Rezidens

   Kedves Zoltán! Van ilyen szerződés. De ahogy Micimacinak is írtam, miért csak az orvosokkal kellene ezt a szerződést megkötni? Amúgy az ár ennél kissé kevesebb, költségtérítéssel a legdrágább egyetemen is 1350000 egy félév (x12=16 millió), ami még mindig aprópénz pl egy stadion költségvetéséhez.
   Havi 1-2 millió forintos kezdőkeresetből Ön szerint mekkora probléma lesz visszafizetni ezt? De örüljön, visszakapja az 1 forint 50 fillérjét a kivándorolt orvos után. Boldogság. Hurrá. Megmutattuk. Tudunk kemények lenni. Na de ki fog itthon beteget ellátni? Hoppácska.

   • Gál György Ferenc

    Szerintem menjen ki mindenki,aki csak teheti,itthon meg húzzuk le a rolót,zárjon be Magyarország! Az öregeket is majd ellátják a németek.angolok,svédek stb..A többi meg menjen panaszra Sztalinhoz vagy Hitlerhez,ahogy tetszik!

 • Pista Holop

  Valamikor orvosnak az tanult, akinek elhivatottsága volt!! Manapság azért, mert majd egyszer a beteg emberek nyomorúságán jól meg fognak gazdagodni!! KI mondta nekik, hogy nem átlag fizetésért fog dolgozni?? Annyit keres mint az átlag magyar, valahol le van írva, hogy neki több jár?? Ha elromlik a vízcsapja mit tesz, szerelőt hív, mert Ö nem tudja megjavítani! Ha beteg az ember orvoshoz megy, mi a különbség???

  • omniacrystall

   Pista, tanulja ki mindkettőt és megtudja!

  • Rezidens

   Kedves Pista! A mondandójából a frusztrációjával együtt tudok érteni, ugyanakkor hagy világítsak rá néhány apró problémára a tartalomban:
   “elhivatottsága” – ez a többségnél most is megvan, ebből ugyanakkor nem nagyon lehet jól lakni, adott esetben diákhitelt törleszteni. (Továbbképzések fizetéséről már nem is szólva).
   “átlag fizetésért” – az a fizetés alapvetően messze-messze átlagon aluli, ha a diplomás fizetéseket nézzük.
   “mi a különbség?” – hogy miért várják el a nagyobb fizetést? Azt leszámítva, hogy amúgy szabad munkaerőpiac van, és mindenki oda megy, ahol többet kínálnak érte – mert ezt ugye mindenki más megteheti, csak az orvos nem?
   Nagyobb fizetést, például azért, mert arányban állhatna a diploma megszerzésének nehézségével. Vagy a betanított munkás is keressen annyit, mint a gépészmérnök?
   Nagyobb fizetést, például azért, mert a felelősség egy fokkal tán nagyobb, mint az említett szerelő esetében. Gondoljon csak arra, hogy mi zavarná jobban, egy csöpögő csap a konyhában, vagy egy csöpögő seb a frissen műtött hasán?
   Mert a fent említett felelősség, vagy éppen a mindennapos szembesülés a halállal kifejezetten leamortizálja a leendő kezelőorvosa lelkét?
   Nem kell az orvosokra hálapénzre éhes kapzsi szörnyekként tekinteni – szimplán nem tetszenek adni _senkinek_ hálapénzt a tisztelt hápogó (és a még tiszteltebb normális) polgártársak, hanem kiállni az egészségügy átlátható és tiszta bérezése mellett, aztán lehet, hogy kifehéredne az egészségügy, és feszültségből is kevesebb lenne.

   • Hőss Károly

    mibol gondolja hogy egy orvos nem tud megcsinalni egy csopogo csapot ? barmikor , gond nelkul. ha nem csinalja meg az azert van, mert azt az idot a munkajaval tolti – ugyanis az o munkajat nem tudja atvenni egy vizvezetekszerelo – mig forditva altaban igen.

   • Josef S. Gesundheit

    A felelősséget az orvosgárda mindig áthárítja a protokollokra és a gyógyszergyártókra.Ha meghal valaki rendkívül ritka, hogy egy orvos börtönbe kerül szóval felesleges ecsetelni a “mert a felelősség egy fokkal tán nagyobb” bat.Csak nagyobbnak tűnik.Az a betanított munkás ha egy fontos csavart húz meg egy repülőgépben akkor a seggfej orvos csak annyit vesz észre hogy rendben leszállt,vagy belefúródott a gép a földbe,meghalt az egész családja, vagy ha egy heggesztőt nézünk, nem robbant fel az atomerőmű.Az ilyenek csak a hibát veszik észre és akkor is csak azt jegyzik meg: az a részeges betanított majommunkás az esőerdőből..az miatt volt..de mi ISTENEK vagyunk, nálunk ilyen sosincs.Csakhát a sosincs és a jogilag elsímitott az ugye két külön fogalom..

    • Tibor Csörget

     Maga tényleg egy elmebeteg barom!!!Miket zagyvál itt össze megint???Ne ekézze itt az orvosokat, mert maga is ránk lesz szorulva!!!Ha valaki meghal,az nem az orvos hibája,mert mi pontosan tudjuk,hogy nem vagyunk istenek.Rengeteg betegség van,ami nem gyógyítható.És az ember halandó!!!DE maga nem!!!Egyáltalán,hogy jön ez az eredeti címhez???És hogy jön ide az ISIS kivégzés videója???

     • Josef S. Gesundheit

      Itt nincs ISIS videó 😀 Valamit benéztél.Mellesleg sosem lesz orvosra szükségem.Kizárólag sebészre.Azt fikázok akit akarok, főként ha orvos.Ha maga orvos, megértem nagyképű és arrogáns hozzáállását, MAGUK SZINTE MIND ILYENEK.kb90%. Van az ismeretségemben elég sok orvos, totális szerencse, hogy egy felsőbb tudományos kaszthoz tartozom, hozzájutok olyan dolgokhoz is melyekhez maguk sosem fognak.

  • borzix1

   Pl. az, hogy egy OKJ-s képesítést megszerezni 1-2 év, és az órák után napi fél óra tanulással megvan. Mellette család, buli, nyaralás simán belefér. Orvosit végezni 6 év, éjjel-nappal tanulással, különben több. Plusz 3-4 év, mire szakorvos lesz, rengeteg éjszakai ügyelettel. Család nuku, buli nix. Nyaralás helyett legfeljebb útikönyvek

 • Medikus

  Többet között az itt kommentelők miatt is várom, hogy elhagyjam ezt az országot, és olyan helyen praktizálhassak, ahol megbecsülnek. Hogy lehet egy vízvezeték szerelő munkáját egy orvoséhoz hasonlítani?! Megáll az eszem, még csak egymáshoz sem mérhető a két szakmában dolgozó ember felelőssége. Egész általános iskolában tanultam, hogy felvételt nyerhessek az ország egyik legjobb gimnáziumába, majd ott is hajtottam, hogy sikeres legyen az érettségim, amivel fel is vettek az orvosi egyetemre. Az embereknek fogalmuk sincs, hogy mennyi munkát, időt, energiát és PÉNZT kell beleölni abba, hogy csúszás nélkül lehessen megcsinálni a 6 év orvosit. Most nyáron fogom kézhez kapni a diplomámat 12+6=18 ÉV kemény tanulás után. Ezek után álljak munkába 135 ezer forintos netto fizetésért? Ahol emberek élete múlik rajtam? Ahol egy szakmai hiba és akár el is búcsúzhatok a diplomámtól, és dobhatom a kukába eddigi életem munkáját? És még nem is említettem a társadalmi megbecsülés teljes hiányát, amit az itteni hozzászólók véleménye is jól tükröz. Köszönöm szépen, de inkább megyek Németországba, ahol modern körülmények között, TÍZSZERES fizetésért fogok dolgozni és nem másod meg harmadállásokat vállalva, megalázó módon a hálapénzért kuncsorogva kell majd tengetnem az életem. És ez még csak a jéghegy csúcsa, nem ejtettem szót a szakképzés botrányos minőségéről is az urambátyám hűbérúri rendszerről.

  • borzix1

   Ha csak állásban tudsz gondolkodni, örökre bérrabszolga maradsz. Csaxólok.

   • Medikus

    Persze, az utcaseprőkön is életek múlnak, mert ha nem takarítanak fel rendesen, a hatalmas szemétben elterjednek a patkányok és kitör egy újabb pestis járvány. Igazad van akár kereshetnének ők is többet, mint az orvosok. (Megjegyzem budapesten ez így is volt sokáig.) Köszi, de ha demagóg bullshitet szeretnék olvasni felmegyek a kormánypárt fb oldalára.

  • helena bu

   “Többek között” Te kinek a pénzén tanultál? Miért nem mentél Nyugatra a saját költségedre tanulni? Ami adónkból tanultok, és leléptek, át erre azt mondom húzzatok minél gyorsabban, de fizessétek vissza amit az ország rátok fordított. A kommentelők miatt mész el? Igen, azért válaszoltam erre, mert sajnos nem önszántamból kerültem kórházba, de ami ott történt annak maradandó sérülések voltak az eredményei.Egy súlyos baleset után semmit nem csináltak velem, de még tudatállapotom sem volt, már másik kórházba kerültem, ahonnét egy harmadik helyre dobtak.Ott keltem ki magamból, mert a fájdalomtól azt hittem elpusztulok, és akkor haza dobtak. Na utána kezdődött a vizsgálat, és többszörös maradandó sérülésem maradt, amiből már soha nem épülök fel. Na ezekből az orvosokból szeretnék megszabadulni és a nagy tudású jó orvosokat vissza kapni.

   • Medikus

    Tipikus proli hozzáállás. Kérlek szépen én a szüleim pénzén tanultam, akik 40 éve tisztességesen fizetik az adót, akiknek az állam jókora összeget von le minden hónapban a vezetői fizetésükből. Meg merem kockáztatni, hogy többet tettek a közösbe, mint a sok adócsaló vállalkozó, minimálbérre bejelentett, feketén maszekoló szakmunkás. Ha meg nem tetszik, hogy itthagyom ezt a magyar egészségügynek nevezett lepratelepet, lehet kilincselni a sok tolvaj politikusnál, akik az utóbbi 8 évben legalább több 100ezer orvos kitanítását fedező összeget nyúltak le. (csak a vizes vb 150milliárdja 13 EZER orvos teljes tandíját fedezné)

    • helena bu

     Jól ki vagy oktatva, csak ez nem igaz, a te szüleid hozzájárultak adójukkal az ország fenntartásához amibe sok minden más is beletartozik, ha lehet nem sorolnám. A szüleid vezetők, akkor az adócsalásoknak is részesei. Vitába sem megyek bele a vizes vb.-ről, mert arra éppen úgy szüksége van az országnak, mint az orvos tandíjára, pontosabban milyen tandíj kellene még? A sok tolvaj politikust te és családod is megválasztotta. A lepra telep igaz, de ahogy írtam nem itthon kellett volna tanulnod, és örömmel hallgatom távozásodat, mert várom vissza azokat, akik kurcsány idejében leléptek, mert ők voltak igaz jó orvosok, belőletek meg túl sok van itthon, hullanak is az emberek mint a legyek, mert papírotok van, de tudás 00. Az orvosi esküről nem is beszélve. Na pá.

  • Gál György Ferenc

   Te,amikor elkezdted az egyetemet,arra gondoltál,ha végzel,majd annyi lesz a fizetésed
   ,mint mondjuk egy német kezdő orvosnak? Vagy eleve úgy tanultál(nem keveset),hogy úgyis rögtön ki fogsz menni dolgozni,csak itthon ezt olcsóbban véghez lehet vinni,mint odakinn?

 • Josef S. Gesundheit

  Az “orvosok” a nagyképű arrogáns társaság, mely azt hiszi beül az egyetemre évekig és királyként fogjuk tisztelni őket..a “sebész”en kívül én nem ismerek más “orvos”t csak a vegyészmérnököt.Ti akik azt hiszitek orvosok vagytok, nagybetűs senkik vagytok és a súlyos pszichés betegségeiteket a diplomátok mögé rejtitek..De semmi probléma, titeket is lecserélünk A.I. robotokkal.Ugyanolyan senkik lesztek 20 év múlva mint 120 évvel ezelőtt és egy igazságosabb jövőbeli társadalomban egy pék kereseténél nem fogtok sokkal többet kapni, mivel annyit is értek.. receptíró söpredék.. Nyugodtan ki lehet menni innen, én kifizettetném minden országelhagyóval az összes félév árát egy összegben országelhagyás után egy éven belül..Ja mellesleg a 10 szeres bérek magasabb árak mellet vannak, dehát mindegy..Van akinek a tízszeres az a háromszoros…Norvégiában egy dobozos sör kerül átszámítva kb 1800Ft ba.. és egy takarító is egymilla körül keres.Gyorsan lesz helye annak a többletnek.Aki pénz szeretne, sok sok pénzt, miért orvosira megy?

 • Agyaggalamb

  Teljesen megértem a küldföldre vágyást, ezzel nincs baj. De a “megbecsülés a betegek részéről” szöget ütött a fejembe. A megbecsülés olyan mint a tisztelet. Nem jár, ki kell érdemelni. Isten-komplexussal meg nehéz.

 • gazer

  Jól gondolkoznak, jogos. Egy orvosnak többször annyit kellene keresnie, mit egy gáz vagy vízszerelőnek,hiszen sokkal többet fektettek be. Jelenleg 5-6000 Ft-ot kérnek el ezek a szakik 10 perc munkáért + kiszállás, azaz az orvos bérének sokszorosát.

  • Gál György Ferenc

   Egy magánrendelő orvos sem olcsó! Csak a TB orvos,talán,ha még van belőlük elég(ott “csak” hálapénz van,ami meg “olcsóbb”,mint a magánrendelés).Tudom,a magánrendelők jobban felszereltek lehetnek,stb…Azért sok mindent próbál a kormány tenni,én úgy veszem észre,de nagy a lemaradás.

 • Gál György Ferenc

  És miért nem akarnak a fiatalok Csehországba,Szlovákiába, Lengyelországba,Horvátországba vagy mondjuk Szlovéniába menni? Mert egyesek szerint ezek közöl bármelyik országban jobb a helyzet,mint nálunk!

  • borzix1

   Angolul meg németül tudnak. Az általad felsorolt országok nyelvein nem.

   • Gál György Ferenc

    Ez elég gyenge érv…és ezelőtt 8-10 éve annyira bízott abban,hogy ha végez, itthon is majd annyit keres egy orvos, mint nyugaton? Vagy már eleve úgy számolt,hogyha végez,mindjárt kimegy külföldre? Nagyon jól tudják,hogy a kelet-közép európai országokban még sokáig nem lesznek nyugati bérek,stadionok nélkül sem!

    • borzix1

     Sokan már a gimnáziumban is külföldre készülnek, jobb, ha tudod…

     • Gál György Ferenc

      Fasza! (Már aki). Azért írtam fentebb,hogy “mennyen” ki mindenki oda,ahova akar,az országot bezárjuk és kész! A nyugati tőke meg húzzon még keletebbre,olcsóbb béreket fizetve. De akkor már legalább nyolcadik után kéne menni, feleslegesen ne koptassák a padokat itthon! Adjuk el az országot szőröstül-bőröstül,majd fizetnek valami életjáradékot a vevők nekünk,őket meg szolgálják ki a migránsok! De nekik inkább az olcsó munkaerőnk kell pillanatnyilag,meg a piacunk. Egyébként jól tudta ezt a nyugat. Keleten még sokáig nem fizethetnek annyit,mint ők,ezért hát ölükbe hullott az olcsó -és viszonylag(!) jól képzett európai munkaerő.

  • helena bu

   A Horvátoknál és a Lengyeleknél, elégedettek az orvosok és még jók is a betegekhez, ellentétben a mi hazánkba lévő orvosok, ezek akik itt vannak huzzanak oda ahová én gondolom, és a jó orvosaink jöjjenek vissza, őket kellene megfizetni nem ezeket a rabló gazembereket.

 • transformer

  A hozzászólók egy része magától bement abba az utcába, ahová a politikai/gazdasági „elit” szereti terelni minket, állampolgárokat, hogy a saját súlyos felelősségéről elterelje a figyelmet: kinek a munkája fontosabb, “ki ér többet a piacon” stb. Ehelyett érdemes lenne ennek az „elitnek” a felelősségét firtatni (mint tudjuk, fejétől bűzlik a hal !), de nem csupán a stadionok kapcsán. A hálapénz megszüntetésének nem csak az eü dolgozók (és nem csak az orvosok) fizetésének megfelelő szintre hozása a feltétele, hanem a szűkös diagnosztikai és terápiás kapacitások növelése is. Elgondolkodott valaki azon, hogy amikor lelkesen tapsol ahhoz, hogy a munkáltatók (ha ugyan le nem nyelik) abból tudnak bért emelni, hogy csökkennek a TB-járulékaik, akkor ezt előbb-utóbb fizetőssé tett egészségügyi szolgáltatásokra/támogatásból kivont gyógyszerekre kell majd kifizetni ? Hogy kevesebb jut az egészségügyi intézmények dologi költségeire, és tőle várják majd el a pótlást, ha a hozzátartozója egy ilyen intézménybe kerül ? Hogy nem bővülnek a diagnosztikai kapacitások, és „fizetősbe” kell mennie (vagy a megfelelő zsebbe „hálapénzt” adnia), ha nem akar hónapokat várni a későbbi kezelését megalapozó diagnózisra ? Az elmúlt, közel három évtized jelentős része arról szólt, hogy forrásokat vontak el az egészségügytől, és nyíltan vagy burkoltan a közvetlenül (és nem a TB szolidaritási mechanizmusán át) fizetett szolgáltatás felé irányítsák a „fogyasztót”.

  2017-es adatok alapján Magyarország a GDP 7.1 %-át költi egészségügyre, az EU-átlag (benne a hasonszőrű „keletiekkel”) 9.9 %, és a magyar GDP az EU-átlag kb. 2/3-a. Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó magyar eü ráfordítás „vásárlóerő-paritáson” az EU-átlag fele, az EU-átlag feletti német ráfordításnak kb. 40 %-a. A fiatal orvosokat nem csupán az alacsony kezdő fizetés frusztrálja, hanem az is, hogy ez a normálisnál jóval nagyobb terheléssel párosul, valamint azzal, hogy az egyetemen szerzett tudásuk jelentős részét nem tudják az alacsony színvonalú környezetben használni.

  Az említett magyar „elit” az egészségügyet (ahogyan az oktatást, kultúrát, tudományos kutatást stb.) csak kiadásnak tekinti, mert értéket csak a másnap piacra vihető áruban lát. Ez az uralkodó réteg csinált az országból „összeszerelőüzem-köztársaságot”, az ehhez társuló bérszínvonallal és
  gondolkodásmóddal. Az adóinkból a propaganda-szólamok mellett a multik betelepülésére is komoly pénz megy el, többek között ezért sem tudnak a kisebb-közepes cégek TB-járulékcsökkentés nélkül bért emelni, mivel nekik ebből jóval kevesebb jut.

  Azt tudomásul kell venni, hogy a magyar egészségügy nem hozható egy szintre a némettel vagy a svéddel, de a ráfordítási arányt fel kellene tornászni legalább az EU átlagáig, és ezt részben az eü. dolgozók bérének emelésére, részben az eü intézmények színvonalának emelésére kellene fordítani.
  Ennek megvalósítása után lehetne hozzányúlni a hálapénz problémájához, amiből az orvosoknak csak egy része profitál (mivel a „szabad orvosválasztás” tényleges megvalósításának ez a feltétele), kártékony hatásai pedig már abban is jelentkeznek, hogy sokszor a kezdő orvosok továbbképzését is veszélyezteti, mivel a „főnökök” nem engedik őket megfelelő számú beteghez jutni, hogy a hálapénzt maguknak biztosítsák.

  Nem csak az orvosok vándorolnak nagy számban nyugatabbra. A Magyarországnál csak valamelyest jobban álló (EU-77 % GDP) Csehországból messze nincs ekkora emigrálás a szomszédos Németországba. Nem lehet, hogy a fiatal, képzett réteg nem csak az alacsony bérek, hanem a finoman csak „urambátyám” mentalitásnak nevezett feudális maradványok elől is menekül ? Amelyek csendben túlélték az államszocializmust, és a „polgári” átalakulásban jobban virágzanak, mint valaha ?

  Még egy „apróság”: ha egy műszaki ember (legyen szerelő, vagy mérnök) korrekt, lelkiismeretes munkát végez, akkor biztos lehet a munkája eredményében. Egy orvos sajnos nem: azonos kezelés nem biztos, hogy azonos eredményt hoz két különböző betegnél. Amennyire előnyös az emberi faj
  számára a genetikai sokféleség, annyira teszi bizonytalanná az orvosi beavatkozás sikerét. A „protokoll” nem jelent biztos sikert: csak jogilag védi az orvost, azzal, hogy a tudomány pillanatnyi állása szerinti, szakmai grémiumok által elfogadott, „bizonyítékokon alapuló” beavatkozást végez.

 • borzix1

  Az igazi üzlet majd abban lesz, amikor a Brexit után az angol NHS fejre áll, és a magán eü-t igénybe venni kívánó és fizetőképes brit betegek rájönnek, hogy a kontinensen sokkal jobb ár-érték arányok vannak, ott érdemes gyógyulniuk. Na, akkor lesz jó bolt Budapesten meg Prágában magánkórházat alapítani, ilyenben dolgozni! A brit fizetések úgy kétharmada várható, a tulajoknak magas profitráta, de a brit éghajlat nélkül. Oltári üzlet lesz.
  A savas támadások, gyerekerőszakoló bandák és terroristák hiánya meg önmagában is kész felüdülés.

 • helena bu

  A friss diplomás külföldön szeretné magát mielőbb kipróbálni, csessze meg akkor miért a magyarok iskoláját használta erre hogy orvos lehessen, a mi adónkból. Az orvosokat szeretném ha vissza jönnének, mert a java elment, akik meg itthon maradtak gyalázatos undorító férgek, takarodjanak, de előtte a diplomájukat tegyék le oda, ahonét kézbe vették. A betegek életére törnek a hozzáállásukkal,tisztelet azoknak a tisztességes orvosoknak akikkel beteg nagyon kevés találkozhat.

 • zsíroskenyér

  https://uploads.disquscdn.com/images/50af8784e01ca5c60f9239e2a9a0246811fa96ad448817abda80302f47cb8351.png Külön, erre a hozzászólásra készített kamuprofil. Fiatal apuka, karjaban gyermekével, 1 hozzászólás. Troll, detected.