Bezárás
Könyvajánló

Nőtörténelem röviden, képregényben

A feminizmus rövid történetét, néhány jelentős nőt és eseményt mutat be egy nemrég megjelent könyv érdekes, színes, vicces, de történelmileg pontos képregényekben.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Marta Breen író és Jenny Jordahl illusztrátor közös műve először Norvégiában jelent meg 2018-ban. A következő évben a Norvég Kulturális Minisztérium ifjúsági szakkönyv-díját és a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvásár különdíját is elnyerte.

Az egész világon egyre nagyobb a fiatal és az idősebb nők igénye is a „herstory” jelenlétére, azaz a női történelem megismerésére. Magyarországon különösen hiánypótló ez a mű, amit Molnár Kata fordított és a Cser Kiadó adott ki tavaly.

A könyv bemutatja az utóbbi 200 év nőmozgalmi céljait és hullámait, valamint azokat a nőket Angliától Iránig, akiknek fontos szerepük volt abban, hogy mára már az egyenlőség felé közelítenek a nemek, és akiket a történelemkönyvek nem említenek meg. A teljesség igénye nélkül leírja, hogy miket értek el világszerte a nők, de figyelmeztet arra is, hogy milyen problémákkal kell ma is foglalkozniuk.

Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők – A feminizmus rövid története
2019, Cser Kiadó
128 oldal, 3495 Ft

A kötet Szederkényi Olga szerkesztő, rendező előszavával kezdődik, amiben tizenkét tanácsot ad a nőknek azért, hogy olyan ember válhasson az olvasóból, „akit nem tesz zsebre a világ”.

Maga a képregény viszont az 1800-as éveknél indul, amikor a nőknek még gyakorlatilag semmilyen joguk nem volt. Bemutatja az amerikai polgárháborúban és a rabszolgaság eltörléséért harcoló nőket, Elizabeth Cady Stantont, Lucretia Mott-ot, akik az Amerikai függetlenségi nyilatkozatot alapul véve megírták a nemek egyenlőségének nyilatkozatát is, és megszervezték a nőmozgalom első találkozóját. Megismerhetjük belőle Harriet Tubmant is, aki rabszolgaként született, és szökése után több mint 100 feketét mentett ki a rabszolgasorból.

Részlet a könyvből

Ír a francia forradalom legjelentősebb női gondolkodóiról, Olympe de Gouges-ról és Mary Wollstonecraft-ról, a brit szüfrazsettek között Millicent Fawcet-ről és a Emmeline Pankhurst-ről és lányairól, a feminizmus első hullámának követeléseről és mártírjairól, például Emily Wilding Davidson-ról, aki a lovak elé vetette magát.

Bemutatja a feminizmus és a szocializmus, a feminizmus és a békemozgalmak kapcsolatát, és azokat a nőket, akik a XX. században hallatták a hangjukat. Elmeséli a fogamzásgátlás történetét Margaret Sanger ápolónővel kezdve, aki bevezette Amerikában a pesszáriumok használatát, megnyitotta az első női klinikát, és a hormontabletta feltalálásában is szerepet játszott.

Leírja az első abortuszpert és a máig tartó küzdelmet, ami a nő méhe feletti önrendelkezésért folyik.

Bemutatja a női politikusokat és azokat a jogokat, amiket ma már egyértelműnek gondolunk, pedig pár évtizeddel korábban egyáltalán nem voltak azok: hogy a nő tanulhat, vagy hogy nem lehet kirúgni a munkahelyéről a terhessége miatt.

Pár oldalon keresztül foglalkozik a homoszexualitás történetével Lesbostól Hitlerig, majd azokkal a problémákkal, amikkel a meleg nők és férfiak ma is találkozhatnak.

Bemutatja a pakisztáni Malala Yousafzai-t, aki a világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa, és eddig a 21. század egyik legjelentősebb nője 22 évesen.

Végül pedig megnevez pár olyan problémát, ami ellen a feminizmusnak még mindig harcolnia kell: például a kényszerházasság, a szeméremajkak megcsonkítása, a menstruációs szegénység és a veszély, amivel a menstruáló nők találkoznak, az embercsempészet, a nemi erőszak és a szexuális zaklatás.

A Nagyszerű nők egy izgalmas, történelmileg pontos, hiánypótló kiadvány, ami a feminizmus kezdetétől a #MeToo-mozgalomig bemutatja a feminizmus lényegét és célját. Helyenként ironikus és vicces, máskor komoly és szívszorító. Tökéletes bevezető a nőtörténelembe, a nemi egyenlőségbe és a feminizmusba fiatal olvasóknak, de szórakoztató és új információkkal teli egy felnőtt számára is.

Rutai Lili

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom