Könyvajánló

Nem radikális, hanem pszichológusi szemlélet a homoszexualitásról

Hogyan lehet a vallást és a homoszexualitást egyszerre átélni? Hogy dolgozza fel az ember ennek a két tényezőnek együttállását, mennyiben értékeli át egyiket a másik alapján? És végül: a folyamatban milyen más emberi értékek sérülnek, milyen neurotikus tünetek jelentkezhetnek? Ilyen kérdésekre válaszol dr. Ritter Andrea szakpszichológus nemrég megjelent könyve, ami egy valós páciens esetét mutatja be. 

A könyv főszereplője a harmincas éveiben járó Tamás, aki meleg és vallásos – ezt a két tulajdonságot pedig nem tudja összeegyeztetni, ezért kényszeres tüneteket produkál, hipochonder és túlérzékeny. Azért, hogy megfejtsék a kettősség okát és a megtalálják a megoldást ezekre a problémákra, a páciens és a szakember különböző pontokat boncolganak együtt: a múlt, a család, a félelmek és a bizalom témakörét.

Dr. Ritter Andrea: El(ő)bújás – Egy meleg férfi útja az önelfogadásig
2020, HVG Könyvek
133 oldal, 2500 Ft

A szerző Tamás történetén keresztül mutatja be, hogy a melegségnek, a kisebbségbe tartozásnak milyen hatása lehet egy ember életére – de ezen kívül rengeteg más pszichológiai jelenséget is behoz: a transzgenerációs traumákat és az érzelmi bevonódást is megmagyarázza például. Leírja az LMBTQ+ mozaikszó történetét és jelentését, a melegek történelmi szerepét a társadalomban, és a rájuk vonatkozó törvényeket a világban. Rengeteg könyvet és filmet idéz, vagy ajánl azoknak, akiket érdekel a téma.

Közben az olvasó betekintést nyer abba is, hogyan kezdődik meg egy terápia, és a szakember hogyan viszonyul a pácienshez. A szerző bemutat több terápiás módszert, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. Leírja, hogy milyen kérdésekkel próbálja megnyitni a páciensét, és milyen esetekben tartja jónak a gyógyszeres kezelést.

Az olvasótól ez a mű biztosan elvár bizonyos szintű nyitottságot a homoszexualitás és a meleg férfiak felé, továbbá empátiát és tudásvágyat feltételez. Viszont az is élvezni fogja, akinek semmi köze nincs a homoszexualitáshoz, de érdeklődik a pszichológiai folyamatok és jelenségek iránt.

A lineáris terápia-történetet ugyanis időről időre megszakítják a jelenségek pszichológia vagy történeti magyarázatai, a terápiás folyamatok és a társadalmi hatások bemutatásai – gyakran Tamástól elvonatkoztatva.

Dr. Ritter Andrea könyve már terjedelméből kifolyólag sem teljes leírása egy meleg férfi élettörténetének, inkább betekintés a terápia folyamatába. Nincsenek benne hosszú és részletes leírások Tamás, a főszereplő mindennapjaiból, múltját és jövőjét is csak röviden említi. Inkább a szakembernél felmerülő tüneteket magyarázza a könyv, olyan pszichológiai jelenségeket, amik bárkiben kialakulhatnak a homoszexualitástól függetlenül is, mint például a hipochondria vagy a kényszerneurózis, azaz OCD.

Azoknak, akik szeretnék megérteni az LMBTQ+ emberek gondolatait, traumáit és legfontosabb eseményeinek, például az előbújásnak a fontosságát, mindenképpen érdekes ez a könyv. Ahogy annak is, aki szeretné minimális mértékben, tudományosan, mégis életszagúan megismerni ezt a jelenséget.

Tekinthetünk erre a könyvre úgy, mint ugródeszkára, ami után ha valaki többet akar tudni, megkeresheti az ajánlott irodalmat és filmográfiát. De aki nem szeretne a témában többet olvasni, az is elégedetten rakja majd le. 

Azoknak is érdekes olvasmány lehet, akik egyszerűen érdeklődnek az emberi elme, a társadalmi jelenségek és kapcsolatok iránt, az egyénfejlődés és a pszichológia alapjai iránt, hiszen az El(ő)bújás által feldolgozott kettősség, az egyénben születő értékrendi ellentétek a melegségtől függetlenül sokakban megjelenhetnek különböző okok miatt.

Dr. Ritter Andrea klinikai szakpszichológus, pszichoanalízis-kutató. Magánpraxist folytat, fő területei a transzgenerációs traumák és az LMBTQ+ kérdések. Első könyve Melegek címen jelent meg 2014-ben.

Rutai Lili

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás